четвртак, фебруар 22, 2024
NaslovnaINFOStanić: Inflacija u Srbiji mogla bi da dostigne i 10 odsto

Stanić: Inflacija u Srbiji mogla bi da dostigne i 10 odsto

Zbog rata je ugrožen izvoz u Ukrajinu i Rusiju vredan milijardu evra, rekao je za RTS Bojan Stanić, direktor za strateške analize Privredne komore Srbije. On je, kao najveći problem, izdvojio rast cena energenata i hrane i upozorio da bi inflacija u Srbiji mogla da dostigne 10 odsto.

Stanić je rekao da je trenutna situacija takva da je inflacija u evrozoni 5,8 procenata „na rekordnom nivou“, i da se očekuje da nastavi da raste.

„U Srbiji može doći do 10 procenata. Naravno, ne treba ljudi da se plaše da će se desiti 1993. godina iz prostog razloga što je ovo globalni problem, što je ovo na neki način uvezeno u Srbiju i što nije stvar samo internog karaktera“, objasnio je Stanić.

Upozorio je da je posledica inflacija to što se gubi realna kupovna moć stanovništva, a povećavaju se troškovi sirovina za proizvodnju.

Kada je reč o posledicama rata u Ukrajini, ocenio je da privreda trpi zbog političke krize i da će posledice po nju biti dugoročne.

Stanić je istakao da je, imajući u vidu ratno stanje u Ukrajini kao i blokadu gotovo svih graničnih prelaza, spoljna trgovina sa Ukrajinom praktično nemoguća.

„Velike su posledice po sve naše izvoznike i sve naše uvoznike sa tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije. Dakle, pre svega izvoz od oko milijardu evra koji je bio prošle godine u Ukrajinu i Rusiju je ugrožen. U Ukrajinu potpuno, a što se tiče Rusije – to tržište postaje sve manje dostupno“, rekao je Stanić.

Sa druge strane, podseća Stanić, tržište Evropske unije od ključnog je značaja za našu zemlju, gde se plasira dve trećine izvoza, i odakle dolazi isto toliko investitora.

„U tom smislu, ne može privreda Srbije biti vitalno ugrožena, ona može biti ugrožena iz prostog razloga na način na koji je ugrožena i privreda Nemačke – rastom cena i energenata. Ali, hipotetički, čak i da se izgubi tržište Rusije, što se nadamo da se neće desiti, privreda će moći da nastavi da funkcioniše“, ocenio je Stanić za RTS.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR