недеља, јун 23, 2024
NaslovnaINFOPelet najviše 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima

Pelet najviše 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima

Vlada Srbije donela paket mera o snabdevanju drvnim sortimentima i kontroli cena ogreva i peleta.

Nakon konsultacija sa predstavnicima proizvođača i udruženja, Vlada Republike Srbije na sednici 4. avgusta je donela Uredbu o ograničenju visine cene peleta i Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.

  • Uredbom o ograničenju visine cene peleta, koja je doneta sa ciljem zaštite energetske bezbednosti Republike Srbije, a koja će biti na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu, predviđeno je da maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima, naveli su iz Vlade Srbije dodavši da će primenu Uredbe na terenu nadzirati inspekcijski organi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu trajaće do 1. novembra ove godine.

Kako su pojasnili iz Vlade Srbije, doneta je sa ciljem sprečavanja kritične nestašice tih proizvoda nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR