четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaINFOAtanacković: Moguće nestašice goriva na pumpama ako se produži ograničenje cena

Atanacković: Moguće nestašice goriva na pumpama ako se produži ograničenje cena

Nestašica goriva na pumpama u Srbiji je moguća ako se od 11. marta ne dozvoli slobodno formiranje cena naftnih derivata ili nova marža jer su dosadašnju „pojeli“ troškovi nabavke pa je izjednačena nabavna i prodajna cena goriva, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je rekao da privatni vlasnici pumpi naftne derivate nabavljaju uglavnom od Naftne industrije Srbije (NIS) i od kompanije MOL, i da je od juče NIS ograničio isporuke po jednoj transakciji dnevno na 1.000 litara goriva.

„U NIS-u je najavljena nova cena sa sledećom isporukom i to će značiti da će se nabavna i prodajna cena izjednačiti i da vlasnici pumpi neće imati nikakvu zaradu pa je pitanje i da li će nabavljati gorivo“, rekao je Atanacković koji je i vlasnik pumpi.

Dodao je da bi rešenje možda bilo da se dozvoli ograničena marža.

Uredba o ograničenju cena goriva koju je 10. februara donela Vlada Srbije ističe 10 marta.

Tom uredbom propisano je da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 iznosi 179 dinara (1,5 evra), odnosno 171 dinar (oko 1,4 evra) po litru.

Vlada Srbije je donela Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR