четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJE4,8 miliona dinara za Opštu bolnicu u Prijepolju

4,8 miliona dinara za Opštu bolnicu u Prijepolju

Do sada je novac po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja dodeljivan domovima zdravlja, predškolskim ustanovama, NURDOR-u, savezima slepih, bibliotekama i kulturnim centrima
Део новца додељен ГАК-у „Народни фронт” (Фото А. Васиљевић)

Ministarstvo pravde četvrti put će nekoj od zdravstvenih, kulturnih ili obrazovnih institucija dodeliti novac koji je prikupljen po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno primenom oportuniteta. Ukupan iznos koji će biti dodeljen veći je nego prethodna tri puta – čak 470 miliona dinara.

Među podržanim projektima našla se i prijepoljska Opšta bolnica koja je dobila 4,8 miliona dinara namenjenih za nabavku aparata za anesteziju sa pacijent monitorom.

U Ministarstvu pravde za „Politiku” kažu da oni još od 2016. godine kontinuirano sprovode javni konkurs za dodelu novca, koja tužilaštva prikupe na osnovu oportuniteta, kako bi se izabrali projekti od javnog interesa kojima će sredstva biti dodeljena. Prethodna tri konkursa, sprovela je komisija Ministarstva pravde koju čine predstavnici tužilaštva, ministarstva zdravlja, prosvete, kulture, rada i privrede.

– Na trećem po redu javnom konkursu, koje je Ministarstvo pravde raspisalo u februaru prošle godine, prijavilo se gotovo duplo više projekata nego prošle godine – 1.336, a iznos koji je trebalo da se rasporedi bio je skoro 100 miliona dinara veći – 445 miliona dinara. Od 1.336 prijavljenih projekata, komisija je vladi predložila 130. Svojim rešenjima, vlada je potvrdila predloge – navode u Ministarstvu pravde.

Prošle godine više od 200 miliona dinara raspoređeno je na 13 domova zdravlja, Klinički centar Srbije, GAK „Narodni front”, Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, zdravstvene centre širom Srbije… Novac od oportuniteta, koji im je prosleđen biće utrošen na nabavku saniteta i vozila sa pratećom medicinskom opremom, vozila za hemodijalizu ili kućnu negu i hitnu medicinsku pomoć, četiri ultrazvučna i dva aparata za anesteziju, kolor dopler… Posebno, navode u Ministarstvu pravde, treba izdvojiti nabavku „C ruke” koja građanima omogućava još kvalitetnije uslove lečenja.

– Članovi komisije su, među više od 1.300 projekta sa konkursa prošle godine, prepoznali 56 osnovnih i srednjih škola, osam predškolskih ustanova i muzičku školu u Subotici. Ukupno njih 65 novac u iznosu većem od 100 miliona dinara utrošiće na nabavku računara, projektora, opremanje multimedijalnih učionica, nabavku nameštaja i opreme za đačke kabinete, renoviranje i adaptaciju prostora. Sredstva su dodeljena i udruženjima koja pružaju podršku deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima – NURDOR i „Čika Boca” ili se bave inkluzijom dece sa smetnjama u razvoju – „Svitac”.

 

Novac je, takođe, dodeljen i savezima slepih u Bajinoj Bašti, Šapcu i Beogradu, bibliotekama, kulturnim centrima, Istorijskom arhivu i manifestaciji „Noć muzike” – kažu u Ministarstvu pravde za naš list.

Komisija za dodelu novca od oportuniteta, naglašavaju u resornom ministarstvu, iz godine u godinu ima sve teži posao u smislu sve boljih ideja i načina na koji on može da bude utrošen. Mogućnost zloupotrebe prikupljenih sredstava primenom instituta oportuniteta gotovo da ne postoji. Kontrola trošenja je stroga: svaki korisnik je u obavezi da novac utroši u određenom roku i na način kako je to definisano ugovorom, kao i da komisiji podnese izveštaj o trošenju tih sredstava. Ukoliko se uoči bilo kakva zloupotreba ili nenamensko trošenje, korisnici su u obavezi da ih vrate.

Novac se po nalogu tužioca uplaćuje u trezor, odnosno podračun za sredstva prikupljena odlaganjem krivičnog gonjenja. Do izmena Zakona o krivičnom postupku, koje je iniciralo Ministarstvo pravde 2014. godine, tužiocu su bila ostavljena prevelika diskreciona prava da raspolaže sredstvima prikupljenim na ime oportuniteta. Samim tim otvarao se prostor za moguću korupciju i nepravilnosti. Ova izmena ZKP, predstavlja i ispunjenje mera koje predviđa Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije u periodu od 2013. do 2018. godine.

Zamena za zatvor

Primena instituta oportuniteta, plaćanje određenog novčanog iznosa umesto odlaska u zatvor, ali samo za određena dela za koja je predviđena kazna do pet godina, iz godine u godinu se povećava. Broj postupaka koji je okončan na ovaj način od kraja 2009. godine, kada je uveden u krivično-pravni sistem Srbije, do kraja prošle godine povećan je i za više stotina puta.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, iako je protiv njega bila podneta prijava, nije krivično gonjen za ugrožavanje sigurnosti Vladimira Polovine, profesora Građevinskog fakulteta u Beogradu, odnosno zato što mu je uputio niz pretnji i uvreda, među kojima i onu da će mu „iščupati grkljan”. Nadležno tužilaštvo je donelo naredbu kojom je Labanu naloženo da uplati 100.000 dinara na budžetski račun. Pošto je ispunio obavezu, Osnovno tužilaštvo u Subotici donelo je odluku da odbaci krivičnu prijavu.

Generalni direktor fudbalskog kluba Partizan Miloš Vazura obavezan je primenom instituta oportuniteta da zbog nelegalnog nošenja pištolja uplati 400.000 dinara u humanitarne svrhe preko računa Vlade Srbije.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR