четвртак, март 28, 2024
NaslovnaINFOСветовасилијевска литија у Пријепољу

Световасилијевска литија у Пријепољу

На дан молитвеног сећања на Светог Василија Острошког Чудотворца, 12. маја 2022. године, свечано је прослављена слава Саборног храма у Пријепољу, иначе првог храма на територији Србије посвећеног овом дивном угодника Божијем.

Најпре је служена Божанска Литургија којом је благословом Преосвећеног Епископа милешевској г. Атанасија началствовао архијерејски намесник бјелопољски протојереј-ставрофор Дарко Пејић из Епархије будимљанско-никшићке, уз саслужење пароха прибојског протојереја-ставрофора Ранко Милинчића, пароха пљеваљског протојереја-ставрофора Боривоја Пантића, настојатеља Светоуспенског манастира у Сељанима игумана Петра, архијерејског намесника нововарошког протојереја Станка Благојевића, архијерејског намесника пријепољског протојереја Игора Ерића, пароха пријепољског протојереја Бранислава Стојановића и ђакона Радана Драгутиновића.

Након службе, уприличена је свечана градска  литија у којој је учествовао велики број Пријепољаца који се после две године неодржавања молитвеног хода због пандемије поново радују што улицама свога града могу  узнети молитве молитве Богу за мир, здравље и благостање свих житеља Пријепоља.

По повратку литије, пред храмом Светог Василија Острошког освећени су славски дарови и преломљен славски колач које су припремили овогодишњи домаћини славе браћа Топаловићи: Драган, Александар и Владе са својим породицама. За идућу годину, за кумове славе, јавили су се Милан Баковић и Веселин Пејовић.

Све присутне је поздравио протојереј-ставрофор Дарко Пејић, пренео благослове наших Епископа који су са Патријархом српским г. Порфиријем такође служили Божанску Литургију поред кивота Светог Василија у Острогу, и поучио верни народ о значају учешћа у Божанској Литургији, онако како су нас научили наши преци, почев од Светог Саве и Светог Василија Острошког до данашњих дана.

У порти храма одржан је пригодан културно-уметнички програм који су сви са пажњом пропратили и радосно поздравили учеснике, фолклорни ансамбл, фрулаша, певачке групе.

Домаћини славе уприличилу су славску трпезу за све присутне.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR