уторак, март 5, 2024
NaslovnaINFOПрипадници Војске Србије поставили Часни крст на врху Титеровац изнад Милешеве

Припадници Војске Србије поставили Часни крст на врху Титеровац изнад Милешеве

Припадници 890. мешовите хеликоптерске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО поставили су Часни крст на Титеровац изнад манастира Милешеве у околини Пријепоља. Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић похвалио је припаднике РВ и ПВО који су успели да изведу овај сложени подухват и истакао да је поносан на њих.

Министар Стефановић је написао на Инстаграму да је на врху Титеровац, на обронку планине Златар изнад манастира Милешеве, уз благослов његовог преосвештенства епископа милешевског Атанасија, постављен Часни крст.  

„Храбри момци из 890. мешовите хеликоптерске ескадриле Војске Србије, уз подршку других колега из РВ и ПВО са земље, успели су данас да изведу овај сложени подухват. Поносан сам на све њих, показали су још једном да за њих нема несавладивог задатка и да су увек спремни да дају све од себе како би помогли. Уз српску тробојку која се вијори са Титеровца, на његових више од 950 метара надморске висине, од сада је и Часни крст изнад манастира Милешеве, средњовековне светиње из прве половине 13. века“, написао је министар.

Због неприступачности терена и сложености задатка, Епархија милешевска се обратила Војсци Србије како би помогла у подизању Часног крста, чија је тежина око 3.800 килограма, а висина 11 метара. На овом задатку била је ангажована посада хеликоптера Ми -17, коју су чинили мајор Драган Марјановић, капетан прве класе Мирослав Матић, старији водник Данило Ненадић и заставник Зоран Цогољевић. Подршку су им са земље пружали и припадници 204. ваздухопловне бригаде и 98. ваздухопловне бригаде.

Епископ милешевски Атанасије Ракита захвалио се припадницима Војске Србије, истичући да без њихове помоћи не би било могуће постављање Часног крста на Титеровцу.

Координатор задатка из Команде РВ и ПВО потпуковник Владимир Грбовић истакао је да су задатку претходиле детаљне припреме, како би се постављање Часног крста извело успешно. Он је нагласио да је у сложеним метеоролошким условима и због неприступачног терена, на Титеровац у више налета изнета потребна опрема за припрему постоља Часног крста и додао да је акција данас успешно завршена упркос налетима ветра који је отежавао посао посади хеликоптера. 

rts

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR