петак, мај 24, 2024
NaslovnaINFOНајвише незгода и настрадалих у саобраћају током лета

Највише незгода и настрадалих у саобраћају током лета

У саобраћајним незгодама у Србији сваког дана у периоду летњих месеци догоди се око 100 саобраћајних незгода односно у просеку, лети месечно настрада око 50 особа, а око 1.900 људи задобије повреде у саобраћају, упозорава Агенција за безбедност саобраћаја.

Због повећања обима саобраћаја на свим путним правцима, посебно транзитним деоницама, као и граничним прелазима, на којима је поред путничких аутомобила повећано присуство мотоцикала и теретних возила, а услед непогодни временских услова (високе температуре и појава временских непогода у виду интензивних пљускова и града) Агенција апелује да сви учесници у саобраћају на пут крену одморни.

Такође, да током детаљно испланираног путовања праве паузу на свака два сата вожње.

Како је наведено у саопштењу, возачи и путници у путничким аутомобилима су најугроженија категорија учесника у саобраћају и чине око половине свих настрадалих лица у летњим месецима.

Осим путничких аутомобила током летњих месеци су повећано угрожени још: мотоциклисти, пешаци, бициклисти и у мањем проценту возачи и путници на тракторима.

„Током летњих месеци можемо уочити повећано страдање деце као путника у аутомобилима и због тога апелујемо на све родитеље да своју децу превозе у одговарајућим ауто седиштима било да путују на дуже или краће релације. У последњих пет година на територији Србије током летњих месеци погинуло је 27 деце у саобраћају, док је око 2000 деце повређено у саобраћајним незгодама“, рекао је директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић.

Карактеристично је да током летњих месеци процентуално више људи погине у раним јутарњим часовима и касним вечерњим часовима, него што је то случај у другом делу године.

Како су умор и пад концентрације чести разлози настанка саобраћајних незгода у летњим месецима, Агенција препоручује: на пут кренете наспавани, одморни и здрави, на свака два сата вожње, одморите најмање 15 минута, у току вожње што чешће пијте воду, клима уређај користите тако да разлика између спољашње и температуре у возилу буде до седам степени, избегавате вожњу ноћу и користите сигурносни појас.

АБС подсећа да је максимална дозвољена брзина на ауто-путевима у Србији 130 км на сат, са напоменом да се на свим деоницама ауто-пута рачуна просечна брзина.

У насељу је 50 km на сат, ван насела 80 km на сат, а на мото-путу је 100 km/h, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR