петак, април 19, 2024
NaslovnaINFOНАЈАВА: ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПОРФИРИЈЕ ОД 9. ДО 12. МАЈА У ПОСЕТИ...

НАЈАВА: ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПОРФИРИЈЕ ОД 9. ДО 12. МАЈА У ПОСЕТИ СВЕТОСАВСКИМ ЕПАРХИЈАМА: МИЛЕШЕВСКОЈ, ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКОЈ, ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОЈ И БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋКОЈ

425 година од спаљивања моштију Светог Саве и
350 година од упокојења Светог Василија Острошког

Одазивајући се жељи верног народа и позиву надлежних архијереја, Његова Светост Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Порфирије, од 9. до 12. маја боравиће у канонској посети светосавским епархијама Милешевској, Захумско-херцеговачкој, Црногорско-приморској и Будимљанско-никшићкој.

Ова канонска посета српског патријарха ће започети у манастиру Милешеви где ће у понедељак 9. маја у 18:00 часова бити приређен свечани дочек и доксологија. У уторак, 10. маја у 08.30 часова, на 425 годишњицу спаљивања моштију Светог Саве Његова Светост ће служити Свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви, у коме су мошту првог српског архиепископа почивале 360 година.

Истога дана у раним поподневним часовима Свјатјејши ће наставити боравак у Епархији милешевској, где ће му око 14.00 часова у Пљевљима пред Храмом Светог Великомученика Георгија на Гукама бити приређен свечани дочек, а планирано је освећење црквенонародног дома.

Већ око 19.00 часова истога дана, Његова Светост Патријарх г. Порфирије ће стићи у Епископију захумско-херцеговачку, а свечани дочек и доксологија у његову част биће у катедралном храму Преображења Господњег у Требињу, где ће сутрадан, 11. маја у 09.00 часова, служити Свету архијерејску Литургију.

Ради началстовавања свечаностима које се приређују поводом 350-годишњице од упокојења Светог Василија Острошког (1671-2021), поглавар Српске Православне Цркве ће у среду, 11. маја око 19.00 часова у манастиру Острог присуствовати Празничној Вечерњој служби са петохлебницом, а потом ће се обратити окупљеном верном народу. Сутрадан, у четвртак, 12. маја 2022. године, на дан када молитвено прослављамо Острошког чудотворца, Његова Светост ће у манастиру Острогу служити Свету архијерејску Литургију, са почетком у 08.00, часова, а истога дана у 18.00 часова предводити Световасилијевску литију у Никшићу.

Извор: Информативна служба СПЦ

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR