четвртак, мај 23, 2024
NaslovnaINFOMuslimani danas slave Ramazanski bajram

Muslimani danas slave Ramazanski bajram

Posle jednomesečnog posta, islamski vernici proslavljaju jedan od dva najznačajnija praznika – Ramazanski bajram. Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić kaže da su dešavanja u svetu doprinela da se udaljavamo jedni od drugih, od svojih najrođenijih i komšija. Ističe da je ovaj praznik lepa prilika da se pokidane međurodbinske veze ponovo uspostave. Savetovao bih svim pripadnicima islama da makar ova dva, tri dana posvete se svojim porodicama i svojim familijama, poručuje Dudić.

Jutarnjom molitvom, Bajram namazom, završio se mesec Ramazana za islamske vernike. 

– Sa željom da praznik provedu sa svojim najmilijima, a i ovoga puta ova bajramska poruka je bila u duhu ramazanskih aktivnosti, trajnog pozivanja na dobro, a odvraćanja od zla – naveo je Dudić.

Ističe da je u bajramskoj poruci govorio i o svetosti svakog čoveka – „da čuvamo dostojanstvo svakog čoveka, imajući u vidu da smo svi ljudi za zemljaskoj kugli braća od jednog oca i jedne majke“.

– Od izuzetnog je značaja da vodimo računa o dostojanstvu svakog čoveka, posebno u ovim turbulentnim vremenima, vremenima sa mnogo izazova i iskušenja. Svakako da tragovi naših ramazanskih propisa i badeta trebali bi da budu prisutni u našim životima, životima svakog muslimana i nakon meseca Ramazana – poručuje Dudić.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR