Zlatiborska komplet lepinja – pravi gastronomski užitak

Ukoliko želite da pojedete nešto što će probuditi sva vaša čula i pružiti nezaboravno iskustvo vašim nepcima, onda jednostavno morate da probate komplet lepinju. Specijalitet  najbolje se pravi na Zlatiboru jer kada se pomešaju najkvalitetniji  domaći stari kajmak, hrskava lepinja, jaje i pretop, dobija se autentičan specijalitet užičkog kraja zvani „Zlatiborska komplet lepinja“

komplet lepinja foto. Vladimir Marković - Zlatiborska komplet lepinja – pravi gastronomski  užitak

Za ovaj specijalitet potrebna je sveža lepinja, stari kajmak, jaje i pretop.

Recept: Lepinja se zaseče po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude otprilike kao posuda a gornji deo kao poklopac. Donji deo se premaže kajmakom. Jaje se umuti i prelije preko kajmaka. Zatim se donji deo lepinje stavi u zagrejanu peċnicu i peče oko 10 minuta (zavisno od toga da li volite “življu” ili “rešiju” lepinju). Poklopac se stavi u peċnicu neposredno pred izvlačenje lepinje da se zagreje. Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz peċnice i prelije zagrejanim pretopom.

Idealni prilog uz komplet lepinju je kiselo mleko, još ako je domaće…

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply