петак, мај 24, 2024
NaslovnaINFOŽene u Srbiji na poslovima koji nisu plaćeni rade dvostruko više od...

Žene u Srbiji na poslovima koji nisu plaćeni rade dvostruko više od muškaraca

Žene u Srbiji, u proseku svakodnevno u neplaćenim poslovima provedu dvostruko više vremena nego muškarci, dok na plaćenim poslovima rade sat i po manje od muškaraca.

To je pokazalo najnovije Istraživanja o korišćenju vremena (IKV).

Glavni cilj IKV, koje je sprovedeno u periodu od 5. aprila 2021. godine do 4. aprila 2022. godine, bio je da se dobiju informacije o tome kako građani Srbije provode vreme tokom 24 časa, objavljeno je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Istraživanje je pokazalo da stanovnik Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima, da u proseku, u plaćenim poslovima žene provode malo manje od dva i po sata, a muškarci sat i po duže od njih, odnosno skoro četiri sata.

Kada su u pitanju plaćeni i neplaćeni poslovi, stanovništvo provodi isto vreme i u plaćenim i u neplaćenim poslovima, u proseku tri sata i osam minuta, ali da su prisutne i veće rodne razlike, pa tako žene u neplaćenim aktivnostima u proseku provedu malo više od četiri sata, dok se muškarci neplaćenim poslovima bave dva sata, odnosno upola manje od žena.

Kako se navodi, plaćeni posao podrazumeva vreme provedeno na glavnom i drugom/dodatnom poslu, pauzu za ručak i putovanje na posao i sa posla, kao i druge aktivnosti koje se odnose na posao, dok neplaćeni posao podrazumeva kuvanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša, popravke u domaćinstvu, kupovinu, brigu o deci i odraslima, putovanje u vezi sa neplaćenim aktivnostima.

Istraživanje je sprovedeno tako što su članovi domaćinstva starosti 15 i više godina u dnevnik unosili aktivnosti koje su obavljali, kao i vreme koliko i kada su proveli u navedenim aktivnostima.

Autor Tanjug

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR