уторак, април 23, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEУВЕДЕНА ДОЖИВОТНА РОБИЈА У СРБИЈИ, УСВОЈЕН ТИЈАНИН ЗАКОН

УВЕДЕНА ДОЖИВОТНА РОБИЈА У СРБИЈИ, УСВОЈЕН ТИЈАНИН ЗАКОН

 

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Кривичног законика са 159 гласова „за“. Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације „Тијана Јурић“.

Усвајању „Тијаниног закона“, који предвиђа доживотну робију за силоватеље и убице деце, присуствовали су Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“, чију је иницијативу за овај закон потписима подржало готово 159.000 грађана и Иван Јовановић, новинар Блица, јавља дописник РТС-а.

Седница парламента

Седница парламента

Осим владајуће већине „Тиjaнин закон“ гласовима су подржали и радикали, посланици Лиге социјалдемократа Војводине и још два посланика опозиције – Миладин Шеварлић и Ђорђе Вукадиновић.

Гласању нису присуствовали посланици који бојкотују рад парламента, иако су, према њиховим речима, потписима подржали грађанску иницијативу.

Посланици су усвојили и измене закона о кривичном поступку.

Предвиђено је да осуђеник на доживотни затвор може условно да се отпусти након издржаних 27 година затвора.

У складу са иницијативом Фондације „Тијана Јурић“ предвиђено је, међутим, да суд не може отпустити осуђеног за кривична дела одређена том иницијативом – за оне који су осуђени због убиства деце, трудница и немоћних лица.

Игор Јурић у галерији парламента

Игор Јурић у галерији парламента

Скупштина Србије усвојила је Закон о спречавању корупције којим се проширују надлежности Агенције за борбу против корупције и њена независност и финансијска самосталност.

Нова законска решења дају права Агенцији да у сваком тренутку може да има увид у рачуне функционера, који, ступајући на дужност, морају да пријаве своје приходе и имовину, као и имовину својих супружнка, деце, родитеља, браћа и сестара.

Агенција има право на увид у банкарске рачуне функционера, а за остала лица и повезана лица, ако постоји сумња, потребна је њихова сагласност.

Усвојене су измене закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, закона о извршењу кривичних санкција и закона о кривичном поступку.

Скупштина Србије усвојила је више финансијских уговора, међу којима је и о зајму за кредит за изградњу дела ауто-пута на деоници Прељина-Пожега. Реч је о 445 милиона долара зајма од кинеске Експорт-импорт банке.

Потврђен је и уговор о зајму за кредит за пројекат модернизације и реконструкције мађарско-српске железничке везе на територији Србије за деоницу Нови Сад – Суботица.

 

 

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR