четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEZavršena javna rasprava o opštinskom budžetu

Završena javna rasprava o opštinskom budžetu

Javna rasprava o budžetu opštine Prijepolje za 2020. godinu, čije se usvajanje od strane lokalnog parlamenta očekuje na sledećem zasedanju, i ovog puta je pokazala da za predstavnike udruženja i same građane događaj nije interesantan. Na otvorenom sastanku predstavnika nadležnih organa opštine, odnosno javnih službi sa zainteresovanim građanima i predstavnicima Udruženja građana, održanom u maloj sali Doma kulture danas prisustvovalo je svega dvadesetak osoba, pretežno predstavnika javnih ustanova udruženja, mesnih zajednica i preduzeća.

Planirano je da budžet u narednoj godini bude 1,089.543.681 dinara.

Pošto budžet mora biti izbalansiran, a to znači da rashodi moraju da odgovaraju prihodima, direktnim i indirektnim korisnicima na raspolaganju će biti 1,089.543.681 dinara javnih sredstava. Iz opštinske kase finansiraće se rashodi za zaposlene, kapitalne investicije, kao i predviđeni programi.

20191205_101225

FOTO:  Prijepolje INFO

Prisutni na raspravi uglavnom su tražili:

  • Novac za rad Crvenog krsta trebalo bi podržati sa većom sumom i nabavku vozila.
  • Više novca za sport – Sportski savez zatražio da se povećaju sredstva namenjena sportu sa 20 na 30 miliona dinara.
  • Novac za put Ljupča – Toci.
  • Sredstva za obnovu puta Seljašnica – Savin Lakat – Jabuka.
  • Novac za kanalizaciju u Ivanju kao i puteve i rasvetu.
  • Džurovo moli za put, ambulantu zadružni dom.
  • Sredstva za putne pravce na području Mijana i Gračanice.
  • Novac za održavanje istorijskih  spomenika .
  • Sredstva za udruženje pčelara.

20191205_100138

FOTO:  Prijepolje INFO

Dragiša Rakonjac načelnik Odeljenja za budžet opštine Prijepolje obećao je da će svi predlozi, izneti na sastanku, biti predočeni opštinskom veću, koje će odlučiti šta će se naći na narednoj sednici Skupštine opštine.

20191205_100440

FOTO: Prijepolje INFO

Interesovanje za javnu diskusiju kada je u pitanju opštinski budžet je generalno slabo. Dobri poznavaoci prilika kažu da ne postoji takva vrsta kulture ili interesovanja kod građana da uopšte prate donošenje budžeta, šta se finansira, na koji način i sa koliko sredstava.

Sprovođenje Javne rasprave o Nacrtu odluke o budžetu opštine Prijepolje za 2020. godinu počelo je 20. novembra objavljivanjem na sajtu opštine Prijepolje i isticanjem na oglasnoj tabli u zgradi Skupštine opštine Prijepolje, kao i na oglasnim tablama mesnih zajednica na teritoriji opštine Prijepolje. Tekst će biti  dostavljen i odborničkim grupama u Skupštini opštine Prijepolje. Šta odbornici misle o Nacrtu opštinskog budžeta za narednu godinu znaćemo već na sledećem zasedanju.

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR