четвртак, фебруар 22, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEObeležena 76. godišnjica Prijepoljske bitke

Obeležena 76. godišnjica Prijepoljske bitke

Prijepolje — Komemoracijom u Spomen-kompleksu “4. decembar” u Prijepolju obeležena 76. godišnjica jedne od najdramatičnijih i najtragičnijih bitaka u Drugom svetskom ratu. Na komemoraciji su položeni venci SUBNOR-a Srbije, Opštine Prijepolje i boračkih organizacija iz zemalja i mesta čiji su borci izginuli u odbrani partizanske bolnice u Prijepolju. Prijepoljska bitka otvorila je Šestu neprijateljsku ofanzivu, u nemačkoj istorijografiji nazvanu “Operacija Kugelblic”, koja je, po upotrebljenim snagama, bila najveća antipartizanska akcija 1943. godine.

Operacija je trajala od 4. do 16. decembra u Raškoj oblasti i istočnoj Bosni. Protiv 12.000 partizana iz Druge proleterske i Pete krajiške divizije, bilo je angažovano 75.000 Nemaca iz Vermahta i SS-a, pripadnika Bugarske vojske, Jugoslovenske vojske u otadžbini (četnika), a u napadu je učestvovala i 369. legionarska divizija Vermahta koju su popunjavali regruti iz Hrvatske.

Okupatorske snage iznenadnim napadom uspele su da nanesu teške gubitke NOVJ i da ovladaju slobodnom teritorijom, ali je propala osnovna zamisao da se partizanske snage unište, te su ustanici već početkom 1944. godine ponovo uspeli da oslobode velike delove teritorije.

Opširnije u VIDEO Snimku  koji je direktno emitovan na našem portalu.

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR