среда, мај 29, 2024
NaslovnaINFOZarazite se korona virusom i primite punu platu? Da, samo u javnom...

Zarazite se korona virusom i primite punu platu? Da, samo u javnom sektoru

Privatnici, uglavnom, ne poštuju preporuku države da se zaraženima koji su na bolovanju zbog korone isplaćuje puna plata, za razliku od radnika u javnom sektoru koji dobiju 100 odsto.To poručuju iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Dosadašnja praksa, od početka pandemije, pokazala je da privatnici ne plaćaju svojim zaposlenima pun iznos plate, već samo 65 odsto koliko je zakonski propisano.   Iako je Vlada preporučila poslodavcima da promene svoja akta, kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, bila isplaćivana cela zarada, većina njih to nije usvojila. U javnom sektoru situacija je potpuno drugačija i zaposlenima se isplaćuje pun iznos plate, bez obzira na dužinu bolovanja.  

„Imamo očiglednu vrstu diskriminacije imajući u vidu da privatni sektor ne mora da poštuje preporuku Vlade za razliku od državnog, što je nepravda“, rekao je Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.   

Država bi trebalo da sagledava sve zaposlene na isti način i da, eventaulno, iz dodatnih sredstava nadomesti tih 35 odsto koji privatnici ne ispaćuju, dodao je Vuković.   

Sa tim je saglasna i Unija poslodavaca iz koje poručuju da se kriza usled korone odrazila na skoro sve oblasti iz privatnog sektora i da oni nisu u mogućnosti da pokriju sve troškove bolovanja.  
„Imamo delatnosti koji su u velikim problemima, a vlada i velika neizvesnost za poslovanje, tako da je teško iznaći sredstva za zaposlenog koji je odsustvovao kao i za njegovu zamenu“, rekla je za Tanjug Svetlana Budimirović, rukovodilac pravne službe Unije.  

„Za poslodavce u privatnom sektoru veliko je finansijsko opterećenje da se ispati 100 odsto za radnika koji je na odsustvu jer je neophodano da se izdvoji i pun iznos za njegovu zamenu za isti period. Poslodavci privatnog sektora bi voleli da pomognu zaposlenom da period bolovanja na kvalitetniji način provede. Ipak, ukoliko nema proizvodnje, nema ni profita tako da poslodavci to nisu u mogucnosti“, zaključila je ona.

021.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR