Zabrinjavajuća situacija u Prijepolju

Broj pozitivnih na korona virus u Zlatiborskom okrugu, kao i broj pregleda i hospitalizovanih, primetno raste, a jedina opština koja je trenutno problematična je Priijepolje, izjavio je danas dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Prema današnjim podacima, u organizacionim jedinicama Zdravstvenog centra Užice zbirnuto je 55 pacijenata sa simptomima kovid 19, od kojih su 32 pozitivna. Troje je na respiratorima i smešteno je na intenzivnoj nezi Opšte bolnice Užice. Pedesetoro hospitalizovanih nalazi se u kovid bolnici u prostoru nekadašnje kasarne u Užicu.

Svakog dana, kazao je Božovović, iz Prijepolja se u Užice preveze između četiri i šest pacijenata. U Zdravstvenom centru Užice nemaju podatak koliko pacijenata od ukupnog broja koji se leči od korona virusa otpada na građane Prijepolja, ali, kažu, ni iz jedne druge opštine u Okrugu se ne preveze u Užice toliko pacijenata.

– Direktor bolnice i ja smo juče predsedniku opštine Prijepolje uputili dopis da počne da primenjuje mere koje su na raspolaganju. To nam je najveća pomoć. Ako u Hrvatskoj imaju 2.000 novoobolelih dnevno, mi nemamo šanse da, u Zlatiborskom okrugu koji pokriva veliku površinu i veliki broj pacijenata, bilo kojim naporima obezbedimo dovoljan broj postelja da bi zbrinuli toliko pacijenata. Nemamo veliki broj zaraženih kao u junu, niti je klinička slika, osim onih koji su na respiratoru, teška. Ali, to ne znači da sutra neće biti teška – ispričao je dr Božović.

Najviše pacijenata, dodao je on, je starosne dobi od 25 do 60 godina.Kroz kovid ambulante Zlatiborskog orkuga juče je, računajući i prvi i kontrolni pregled, prošlo 170 pacijenata, a današnja brojka, kazao je Božović, premašiće 300, s tim što se sutra očekuje još veći broj pregleda.Po Božovićevim rečima, ZC Užice je obezbedio Zavodu za javno zdravlje prostor za PCR laboratoriju, a danas je u krugu užičke bolnice, ispred Infektivnog odeljenja, počela sa radom nova, modernija kovid ambulanta koja će raspolagati dvema ordinacijama, čekaonicom, prostorom za medicinske sestre i mobilnim rendgen aparatom.Direktor ZC Užice naveo je danas da je protekle dve godine Ministarstvo zdravlja u invesitralo 2,5 milona evra u zdravstvo Zlatiborskog okruga, najviše u užičku bolnicu i dom zdravlja.

-Prošle nedelje odobrena su nam sredstva za novi skener, angio selu, rendgen aparate za Opštu bolnicu Užice i užički Dom zdravlja, centralni razvod kiseonika na grudnom odeljenju, portabilni EEG aparat… U junu smo dobili dva mobilna rendgena, 27 monitora, 19 respiratora. Od privatnika i državnih preduzeća dobili smo tri sanitetska vozila i dva putnička vozila. Iz sredstava oportuniteta dobili smo novi ultrazuvnični aparat za kardiologiju i vozilo za transport beba – nabrojao je dr Miloš Božović.

Vladimir Lojanica BLIC

Leave a Reply