Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić je u izjavi za Pink naveo da su svi u SNS za izbore, kao i da se moraju poštovati obaveze i potrebe države Srbije.

– Mi smo jutros rano imali sastanak, uže rukovodstvo sa Aleksandrom Vučićem i mi smo mu izložili i rekli da smatramo da je veoma važno da idemo na izbore i da je stranka u potpunosti spremna da organizaciono iznese teret izbora koji bi se desili u narednih nekoliko meseci – rekao je Glišić za Pink.

– Ako sa jedne strane imate ljude koji osporavaju vaš legitimitet i misle da to što radite nije dobro, onda je najbolji mogući način da proverite da li jeste tako da izađete na izbore i da pitate građane da li je to dobar put kojim idemo ili možda put koji nude ovi drugi – dodao je Glišić.

Kako je podsetio, put koji nude ovi drugi je povratak u onu sumornu prošlost lopovluka, zatvaranja fabrika i svega onoga čega ne želimo da se setimo, a kamoli da doživimo.

– Građani treba da kažu kojim putem treba da idemo – podvukao je Glišić.

STEFANOVIĆ: TEŠKA ODLUKA, NISMO PRIČALI O DATUMU

Nije laka odluka raspisati vanredne parlamentarne izbore jer postoje različiti faktori koje treba uzeti u obzir, a još nije bilo reči o datumu njihovog mogućeg održavanja, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

„To nije laka odluka. Svi faktori se uzimaju u obzir i zato još čekamo da se kristališe šta će se dešavati i sa odnosima sa Evropskom unijom… Nismo razgovarali čak ni o datumima. Znam da mediji nekad vole da spekulišu. Bilo je prvo da će biti odmah posle Nove godine, da će biti u februaru, sad već mart-april, videćemo dokle će dogurati“, kazao je Stefanović na RTS-u.

Situaciju koja se tiče ovih mogućih izbora okarakterisao je kao „neobičnu“, istakavši da izbore u jednoj zemlji obično traži neko ko nije na vlasti ili ko želi da se vrati na vlast.

„To je slučaj kod nas. Stranke opozicije koje su nekada bile na vlasti žele da se vrate. Oni ne traže izbore jer tamo gde su izlazili, kao što je bio slučaj u Lučanima, nisu prolazili baš dobro. Mi smo pozvali i mi smo rekli, “mi želimo da razgovaramo o tome“ pošto su počele te priče – nema (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić legitimitet, nema vlada legitimitet, dobro, hajde da proverimo šta misli narod o tome“, kazao je on.

Stefanović je naglasio da je on uvek za izbore kada se u javnosti dođe do ukazivanja na potrebu za tim, ali istakao da to „nije uvek pametno“.

„Treba da se proveri volja naroda, zašto da ne, šta ima više od demokratskog toka, ja bih to u svakom slučaju voleo. Da li je to u svakom momentu pametno ili nije? Nije. Treba uvek razmisliti da li postoje druge okolnosti vezane za dešavanja u zaštiti našeg teritorijalnog integriteta“, kazao je Stefanović.

Napomenuo je da se aktuelna vlast bori i da je uspela da učini da 12 zemalja povuče priznanje tzv. Kosova kao nezavisne države.

„To je veliki uspeh za našu državu, to se ranije nije dešavalo. To radi ova vlada, ovaj predsednik, ova diplomatija. Imate naravno jačanje ekonomije, a znate da kad god se dođe do izbora, iako sam ja uvek za to da treba da se proveri narodna volja, ali naravno, kad razmišljate o ekonomiji, zapitate se da li će oni (izbori) usporiti jačanje ekonomije“, kazao je Stefanović.