Bomba- prirodni eliksir za bolesnu jetru

 Bake naših baka koristile surutku kao lek i definitivno nisu grešile.

Ono za što ste možda čuli, a što je u narodu jako poznato već vekovima je da je surutka najbolji prirodni lek za jetru.

 

Surutka se koristi prilikom svih problema sa jetrom uključujući masnu jetru, oštećenu jetru usled virusnih oboljenja (hepatitis, žutica ), jetru koja je natečena, i posebno jetru opterećenu preteranom konzumacijom alkohola, masne i nezdrave hrane. Surutka pospešuje obnovu jetre. Terapija surutkom provodi se u dužem vremenskom periodu tako što se svakodnevno konzumira najmanje pola litre a po mogućnosti i više surutke. Surutka će doprineti regeneraciji, čišćenju, i oporavku oboljele jetre ako se uporno i redovno koristi.

 

Naravno jako je bitno da se prestane sa štetnim delovanjem i ishranom koji nastavljaju uništavati jetru kao što su alkohol, jako masna hrana i procesirana hrana i druge štetne materije.  Uz surutku za problem jetre poželjno je korisititi u kombinaciji i mladi sir najbolje za doručak na prazan želudac jer su tada efekti najbolji.

 

Surutka može pomoći i pri mršavljenju jer sadrži mnoštvo proteina koji povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija.

Surutka kao lek za masnu jetru

Masna jetra je bolest novog doba. Pretpostavlja se da skoro da nema odrasle osobe koja nema zamašćenu jetru u nekom procentu.

Masna jetra nastaje nagomilavanjem masti, najčešće kao uzrok nezdrave ishrane.

Druga oboljenja jetre, lekovi, gojaznost, hepatitis i alkoholizam mogu uticati na pojavu masne jetre.

Uz terapiju surutkom, treba trajno smanjiti unos masne, nezdrave hrane, šećera, gaziranih napitaka, alkohola, skrob i povećati unos proteina.

To znači izbaciti i industrijske mesne prerađevine, masne i začinjene sireve, slanine i suva mesa.

Započnite lečenje masne jetre kozjom surutkom. Svakog jutra popijte pola litra do litar domaće i sveže kozje surutke.

Kada se popije (najmanje 2 čaše surutke), ne smete jesti, ni piti ništa sem vode naredna 2 sata.

To ne bi trebalo da vam padne teško, jer je zasitna i bogata proteinima.

Terapija kozjom surutkom sprovodi se svakodnevno 2 nedelje, nakon čega se napravi pauza od nedelju dana.

Lečenje možete i ponoviti nakon pauze. Uz lečenje surutkom, pridržavajte se regulisane ishrane, jer nećete postići nikakav rezultat ako nastavite da unosite masnu i nezdravu hranu.

Surutka kao lek za upalu jetre

Upale jetre nastaju kao posledica mnogih faktora, često kao posledica masne jetre. Sa terapijom treba početi što pre, apravila su slična kao i kod lečenja masne jetre.

Svako jutro započnite surutkom. Pijte do 1 l ove tečnosti dnevno, najbolje ujutru.

Lečenje treba da traje oko mesec dana, ali uz pridržavanje posebnog programa ishrane i eliminacije toksina koji mogu opteretiti jetru tokom lečenja.

Izbegavajte surutku u prahu, jer nije ni upola dobra za vaše zdravlje kao sveža.

Surutka kao lek za cirozu jetre

Ciroza jetre je poslednji stadijum oštećenja jetre. Najčešće nastaje kao posledica hroničnog hepatitisa ili alkoholizma.

Radi regeneracije i lečenja ciroze jetre, pijte najmanje 5 dl surutke, a najviše 1 l svakodnevno, najmanje mesec dana.

Da biste poboljšali efekat, svakog jutra jedite domaći mladi sir.

Imajte na umu da surutka nije svemoguća.

Ona će sigurno poboljšati vaš kvalitet života, čak i sa cirozom, ali tokom terapije jetru morate rasteretiti toksina.

To znači da cigarete, stres, alkohol, kofein i masna hrana nikako nisu dozvoljeni tokom terapije.

Da li jetra može u potpunosti da se regeneriše?

Iako ima jedinstvenu sposobnost obnavljanja, jetra ne može u potpunosti da se regeneriše.

Na veliku sreću, veći deo jetre može biti obnovljen.

Za doktore je bitno da jetra normalno funkcioniše, a smatra se da čak i ako se izvadi 60 – 70 % jetre, ona može da obavlja svoju funkciju.

Uzimanje surutke može pomoći i ubrzati proces obnavljanja, ali redovne kontrole kod lekara su obavezne.

Kako se pravi domaća surutka?

Najbolje je surutku praviti od domaćeg mleka.

Oko 1 l mleka sipajte u veću šerpu i prokuvajte. Dok se mleko kuva, iscedite sok od jednog limuna, pa dodajte u mleko dok je još vrelo.

Sklonite sa vatre i ostavite.

Sačekajte da se odvoji providna tečnost zelenkaste boje, pa kada se potpuno odvoji, prespite tečnost u staklene flaše.

Dobijena surutka obavezno se drži u frižideru.

Surutku možete piti i tako što 1 – 2 supene kašike razmutite u čaši vode i pijete uz svaki obrok.

Ovako pripremljen napitak pogoduje trudnicama, za jačanje imuniteta, za bolje varenje ili za snižavanje holesterola u krvi.

Limunada od surutke

Surutka ima specifičan miris i ukus, pa ne mogu baš svi da je piju. Ako je to slučaj sa vama, pokušajte ovaj, takođe delotvoran recept.

Standardnu šolju do 1/3 napunite medom, rastvorite med u malo tople vode, pa dodajte sok od 2 limuna.

Tu mešavinu prespite u litar surutke, dobro izmućkajte i čuvajte u frižideru. Pijte ovaj napitak po istim uputstvima kao i čistu surutku.

Kozija ili kravlja surutka?

Verovatno ćete doći u nedoumicu koju surutku uzeti.

Mada je nedostupnija, kozija surutka je bolja i zdravija od kravlje. Ipak, imajte na umu da treba pronaći proverenu surutku i najbolje je kupovati je kod pouzdanih prodavaca.

Sa druge strane, kravlja surutka vam je sigurno dostupnija, a i ona ima svoje blagodeti.

Obe surutke se doziraju na isti način, a na vama je da izaberete koja vam je prijemčivija.

Kome se još preporučuje surutka?

Surutku možete davati deci, ali ne preterujte u količini. Ona će pomoći u jačanju organizma, pa će i u prelaznom periodu vaše dete zaobići viroze.

Trudnice imaju povećanu potrebu za proteinima, pa bi surutka to mogla da nadomesti. Obilje kalcijuma pogodovaće i osobama koje boluju od osteoporoze.

Gojazne osobe mogu uvrstiti surutku u svoju ishranu. Veoma je hranljiva, a pomaže varenje i ubrzava metabolizam.

Slično, osobe sa nekim smetnjama prilikom varenja, treba da piju surutku. Nadutost, gorušica i gasovi su samo neki od problema koje surutka može da reši.

Surutka se može koristiti i za negu kose i kože. Ispirajte kosu jednom nedeljno surutkom i umivajte se za sjajan ten.

Konzumiranjem surutke možete regulisati visok krvni pritisak, sprečiti moždani udar, sniziti povišen holesterol, povećati mišićnu masu ili zaustaviti dejstvo zubnog plaka.

Zanimljivo je da jedna čaša surutke nakon većeg stresa, oslobađa vaše telo napetosti i utiče na bolje raspoloženje.

Ko ne sme da pije surutku?

Mada je veoma korisna, i njena upotreba ima ograničenja.

Pre svega, osobe koje su osetljive na laktozu, treba sa oprezom da je konzumiraju ili da je ne konzumiraju uopšte.

Naime, tečna surutka sadrži nizak nivo laktoze, ali surutka u prahu može sadržati i do 70 % laktoze u svom sastavu.

Bubrežni bolesnici ne bi trebalo da piju surutku. Tačnije, povećan unos proteina može štetiti bubrezima. To znači da umerena konzumacija, u skladu sa savetom lekara, ne bi trebalo da škodi.

Preteran unos surutke u organizam može dovesti do teške dijareje, s obzirom na to da sadrži bakterije koje mogu narušiti balans crevne flore.

Pijte surutku po datim uputstvima. Najbolje je da se pije do pola litra dnevno, osim ukoliko stanje bolesti nije ozbiljno.

Leave a Reply