четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaINFOVlada prihvatila Vučićevu inicijativu za pooštravanje kazni za silovanje

Vlada prihvatila Vučićevu inicijativu za pooštravanje kazni za silovanje

Vlada Srbije je podržala inicijativu predsednika Aleksandra Vučića za pooštravanje kaznene politike za silovanje i nasilje u porodici.

U inicijativi je za krivično delo silovanja predložena kazna od pet do dvadeset godina zatvora, s mogućnošću izricanja i doživotne kazna zatvora, kao i pooštravanje kaznene politike za krivično delo nasilje u porodici, saopštila je Vlada.

Navodi se da će, u skladu s tom inicijativom, Ministarstvo pravde raditi na izmenama Krivičnog zakonika. Za to će biti obrazovana radna grupa predstavnika svih nadležnih državnih organa i stručne javnosti, a uslediće javna rasprava u kojoj će biti omogućeno učešće javnosti, stručnih institucija i pojedinaca.

Vlada ukazuje da pooštravanjem kaznene politike „država šalje jasnu poruku žrtvama nasilja, a pre svega ženama, da će najoštrije reagovati i sprovoditi oštru kaznenu politiku u suzbijanju ovih krivičnih dela“.

Takođe je saopšteno da bi pooštravanje kaznene politike značajno ohrabrilo žrtve da ne trpe nasilje i da počinioce prijave bez straha, „uverene da će država biti tu za njih da ih zaštiti“.

Vlada ukazuje da bi pooštravanje kaznene politike nesumnjivo i preventivno uticalo na potencijalne počinioce krivičnih dela silovanja i nasilja u porodici.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR