уторак, јун 18, 2024
NaslovnaINFOVlada ograničila cenu gasa: Bez poskupljenja za potrošače

Vlada ograničila cenu gasa: Bez poskupljenja za potrošače

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, saopšteno je posle sednice.

Ova uredba je, kako se ističe, usvojena zbog globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, a u cilju obezbeđivanja sigurnor snabdevanja tržišta Srbije i zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

„Uredba ima za cilj otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao načina ublažavanja posledica energetske krize kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača ovim energentom. Zato je bilo neophodno energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

Takođe, bilo je neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine.

„Ti energetski subjekti prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca“, ističe Vlada Srbije.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila i Zaključak o potrebi obrazovanja radnih grupa za praćenje stanja na privrednom i finansijskom tržištu i stabilnog, kontinuiranog snabdevanja hranom i energentima.

Vlada je na današnjoj sednici imenovala Miroslava Tomaševića za vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije.

rs.n1info.com

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR