четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaSRBIJAVeliko interesovanje za 12.000 radnih mesta u školama i vrtićima, kako se...

Veliko interesovanje za 12.000 radnih mesta u školama i vrtićima, kako se procenjuju kandidati

Od početka godine više od 3.500 obrazovnih ustanova podnelo je zahtev da se objavi konkurs za prijem u radni odnos za više od 12.000 radnih mesta u školama i predškolskim ustanovama. Zbog toga Filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje pristiže veliki broj zahteva za psihološku procenu kandidata za zapošljavanje u tim ustanovama.

Vlada Srbije je u februaru donela Uredbu po kojoj kandidati mogu biti zaposleni na neodređeno vreme. U skladu sa trenutnom epidemijskom situacijom, kandidati se testiraju u manjim grupama, najviše njih devetoro, kako bi se izbegao mogući rizik od zaraze.

„Od planiranog broja za 10.000 lica koja treba da prođu kroz proveru NSZ, mi smo do sada izvršili procenu za preko 13.000 kandidata u najvećem broju iz školskih i predškolskih ustanova. To je direktno povezano sa mogućnošću da se ta lica zapošljavaju na neodređeno vreme“, objašnjava Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Komisija Vlade Srbije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje odobrili su, u četiri faze, zapošljavanje 10.500 ljudi.

Konkursi su odobreni za radna mesta koja su ostala upražnjena pre 2018. za nenastavno i nastavno osoblje.

„Obrazovne ustanove su stavile na raspolaganje svoje prostorije tako da se testiranja, uz uvažavanje svih epidemioloških preporuka vrši u filijalama Službe za zapošljavanje tako i u obrazovanim ustanovama“, rekla je Ivana Božić, psiholog Nacionalne službe za zapošljavanje.

Zoran Martinović ističe da su u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom mnoge aktivnosti Nacionalne službe za zapošljavanje rade u nekom smanjenom obimu, neke su odložene, neke su potpuno obustavljene.

„One koje podrazumevaju kontakt sa većim brojem lica, ali aktivnost psihologa na proceni kandidata, koji treba da se zapošljavaju, u ovom trenutku je pojačan“, naveo je Martinović.

Konkurs za prijem novih nastavnika, ali i nenastavnog osoblja, raspisale su osnovne i srednje škole.

Vrtići su u nadležnosti lokalnih samouprava, pa je na njima kada će i predškolskim ustanovama da dozvole zapošljavanje novog kadra, zašta odavno pokazuju interesovanje.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR