недеља, 1 октобра, 2023
HomeSRBIJANema nijednog obolelog čoveka koji drži u stanu domaću mačku

Nema nijednog obolelog čoveka koji drži u stanu domaću mačku

„Mačija korona je dala imunitet prema soju virusa koji sada cirkuliše…“

Dr Ana Gligić se vodi parolom – sve dok nije naučno dokazano, za nju ne postoji. I kako kaže, ne odgovara uopšte na pitanja za teme koji nisu naučno dokazane. Razgovarali smo sa njom o prognozama za predstojeći pik, sadržaju vakcine i životinjama-prenosnicima korone…

Drugog talasa korone neće biti 

Još smo u prvom talasu korona virusa, ono što nam predstoji su povremeni pad i porast slučajeva. Biće više pikova, ali drugog talasa neće biti, kaže dr Gligić.

– Dugo će korona virus biti među nama i povremeno će nam davati probleme. Strahuje se od jesenjeg susreta gripa i korone jer oba virusa imaju afinitet za respiratorne – disajne puteve, pa bi pri istovremenoj infekciji, iste osobe sa oba virusa prognoza bila loša.

Što se tiče pojave sledećeg, drugog  talasa korone, mislim da ga neće biti, što sam već ranije izjavila, zato što sam znala da će ovaj prvi  talas trajati dugo.  Do drugog talasa doći će onda, kada duže vreme zaustavimo javljanje korone među ljudima, pa se ona ponovno pojavi u obliku grupnih oboljenja u epidemijskoj formi ili u pandemiji – to će biti drugi talas. To je zbog toga što se virusi poreklom od određenih divljih životinja i jedinog letećeg sisara (slepog miša) teško izučavaju, a još teže iskorenjuju.

Potrebni projekti koji će istražiti koronu u svemu što nas okružuje

Dr Gligić smatra da je razlog različite kliničke slike kod ljudi, različiti sojevi virusa tj. da sve zavisi koji je bio prvobitni prenosilac, koja vrsta životinje. Istraživanja koja to ispituju traju godinama, to je dugi proces koji traje dve, tri, četiri godine. Za dve godine, sve će detaljnije znati o ovom virusu, navodi ona.

Ja sam očekivala da će se dobiti projekti koji bi istražili sve što nas okružuje. Treba da ispitamo sve te različite sojeve korone, šta su, i šta mogu kod ljudi da izazovu.  Ali to je dug proces koji traje godinama, i radi se po projektu. Ja sam vodila četiri međunarodna projekta sa laboratorijom iz Atlante, Američkom armijom i sa Korejom i ispitivali smo razne viruse. Mi smo dokazali da mišija groznica ima četiri soja a sve zavisi sa koje vrste miša je prešla na čoveka. Na primer, ako je sa poljskog miša – smrtnost čoveka je 16 odsto, a ako je sa pacova onda 1 odsto. To su razlike u kliničkoj slici, jer zavisi sa kog domaćina u prirodi je korona prešla. Sa slepog miša je prešlo na domaće životinje… čak se uništila cela jedna farma ćurki jer ih je korona napala – rekla je ona za Telegraf.

Mačke otporne na koronu?

Pojavili su se interesantni članci na temu mačaka koje nose korona virus. Naime, zanimljivo je to što su mačke, kako kaže, možda imune na korona virus. Ovakve studije su jako teške za istraživanje, a još teže za dokazivanje.

Kada bismo imali neki projekat, da mi ispitamo sve te životinje sa kojima dolazimo u kontakt, i da vidimo koje vrste one korone nose i šta mogu da urade čoveku…. To će sve svakako saznati za godinu do dve.  Ima članaka koji govore da nema nijednog obolelog čoveka koji drži u stanu domaću mačku. Niko nije oboleo ko ima mačke! Znači mačija korona je dala imunitet čak i prema ovom soju korona virusa koji sada cirkuliše… Znači to treba istražiti, dokazati.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR