недеља, јул 21, 2024
NaslovnaINFOVelike novine na tehničkim pregledima od ponedeljka: Ceo postupak moraće da se...

Velike novine na tehničkim pregledima od ponedeljka: Ceo postupak moraće da se SNIMI, rešena i jedna važna dilema

Svi koji obavljaju tehničke preglede vozila od ponedeljka su u obavezi da ceo postupak snime i taj snimak čuvaju godinu dana. Počinje i novo merenje izduvnih gasova, a oni koji su skinuli katalizator imaju dve godine da ga vrate i da time kompletiraju auto, piše RTS.

Nova pravila donose proveru ispravnosti vozila u domenu kvalitetnijeg pregleda. Po novom sistemu tehnički pregledi uvode dodatne uređaje za proveru određenih delova na vozilu koji se do sada nisu proveravali. Sve se snima kamerama koje su već postavljene.

“Svaki tehnički pregled biće sniman video-nadzorom. Te snimke mi smo u obavezi da čuvamo godinu dana, to je najveća novina od ponedeljka”, navodi Marko Manojlović, vlasnik tehničkog pregleda.

Dve godine za vraćanje katalizatora

Što se tiče izduvnih gasova razrešena je dilema ko može, a ko ne može da prođe tehnički.

Većina vozila koja su kompletna lako prolaze test izduvnih gasova, dok se za starija vozila koja nisu imala fabrički katalizator on se neće ni tražiti. Oni koji su skinuli katalizator dobili su dve godine da ga vrate.

“Svi automobili koji su do 5. jula 2021. godine registrovani u Republici Srbiji odloženo je im je još dve godine da ne moraju da imaju kompletan izduvni sistem, nakon toga će morati da komletiraju izduvni sistem svog automobila, ali će morati da zadovolje neke norme izduvnih gasova”, ističe Manojlović.

Godišnje se u Srbiji registruje 2.300.000 vozila, a njihova prosečna starost je oko 15-16 godina

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR