петак, март 29, 2024
NaslovnaINFOОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД ОД 6. ЈУЛА: Огласио се МУП и...

ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД ОД 6. ЈУЛА: Огласио се МУП и саопштио све детаље!

СА техничких прегледа од 6. јула неће бити враћана возила са ситним оштећенима а уместо фотографисања биће видео снимање тока техничког прегледа што не би требало да изазове посебне гужве.

Саопштењем о режиму техничког прегледа огласили су се МУП и Агенција за безбедност саобраћаја пошто, како се наводи, возачима последњих дана стижу различите (дез)информације о томе како ће изгледати технички преглед возила од 6. јула ове године.

– Захваљујући изменама Правилника о подели моторних и прикључних возила, мало је вероватно да ће значајнији број возила бити неисправан због издувних гасова – наводи се у саопштењу.

Саопштено је и да се не може очекивати да ће контролори враћати возила са техничког због најмањих огреботина.

– МУП је у претходном периоду у више наврата наглашавао да ситна оштећења на возилу нису разлог да се возило оцени као неисправно. Контролори техничког прегледа који знају свој посао никада нису ни правили проблем ако на лимарији постоје огреботине или је стакло на светлосним групама напрсло – наводи се у саопштењу.

Од 6. јула сви технички прегледи биће обавезни да снимају комплетан ток вршења техничког прегледа и чувају видео снимке.

– То наравно неће ништа променити када је у питању оцена исправности “спољашњости“ возила, јер се на снимку не види ништа више него што се види на фотографији возила – наводи се у саопштењу и додаје да се возила већ три године фотографишу на техничким прегледима.

Истиче се да ће видео снимање представљати проблем само за техничке прегледе чији су контролори до сада само фотографисали возила на линији, али их нису и прегледали.

– Такви контролори немају довољно искуства у вршењу техничког прегледа, тако да им вероватно неће бити довољно минимално прописаних 30 минута да прегледају возило по свим ставкама –  оцењено је.

Додаје се да ће такви контролори у детаље техничког прегледа моћи да се упуте преко елабората који садржи редослед радних операција на радним местима.

МУП и Агенција наводе и да су без основа прогнозе да ће се на технички преглед чекати недељама или да возачи неће моћи да стигну на ред да изврше технички преглед.

Наводе да је у Србији око 500 техничких прегледа у складу са новим правилником, док је јос толико у процесу за добијање новог решења, и моћи ће да раде све док службена лица утврде да ли испуњавају прописане услове.

– У Србији је регистровано око 2.500.000 возила, што значи да просечан број возила код којих се изврши технички преглед у току једног дана износи око 10.000 или 10 возила по линији техничког прегледа – наведено је.

Додаје се да линију техничког прегледа може проћи у једној смени, теоретски, 16 возила.

– У пракси је тај број нешто мањи, али свакако већи од 10 возила – истиче се.

Да чекају на термин за технички може се догодити онима који су чекали последњи дан да изврше технички преглед.

– Баш због тога технички преглед може да се изврши 30 дана пре истека регистрационе налепнице, те власници возила имају сасвим довољно времена да закажу технички преглед – закључује се у саопштењу МУП-а и Агенције за безбедност саобраћаја.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR