среда, јун 19, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJESrpsko atletsko čudo za Telegraf pred start SP: Ne mogu da dočekam...

Srpsko atletsko čudo za Telegraf pred start SP: Ne mogu da dočekam da počne takmičenje!

Armin Sinančević je jedan od predvodnika nove generacije naše atletike

Srbija će u Dohi prvi put u 21. veku imati dva kuglaša na Svetskom prvenstvu. Pored iskusnog Asmira Kolašinac svoj debi trećeg oktobra čeka Armin Sinančević, momak koji je “eksplodirao“ ove godine.

Odličnu zimsku sezonu nastavio je i na leto kada je prvo bacio normu za Evropsko prvenstvo naredne godine koje se održava u Parizu, a potom je napravio čudo i plasirao se i na Svetsko prvenstvo.

“Trend“ čuda srpskih atletičara, koje su uglavnom pravili daljaši, sada je nastavio Sinančević u kugli. Norme su izuzetno jake tako da je sam plasman, a pogotovo sa normom neverovatan uspeh.

Pokojni novinar RTS-a Duško Korać znao je da kaže da je plasman na veliko atletsko takmičenje jednako igranju zime u Ligi šampiona u fudbalu ili finalu u ostalim ekipnim sportovima. I bio je u pravu kada se zna koliko reprezentacija takmiči na ovakvim takmičenjima (214 u Dohi), i da za neke zemlje čak i po prvi put čuje.

Armin Sinančević napravio je veliki uspeh samim plasmanom na Svetsko prvenstvo, ali mladi kuglaš iz Prijepolja je motivisan da se pokaže i na velikoj sceni.

– Moram reći da sam jako ponosan na sebe zbog pojavljivanja među najboljima u svetu atletike. Neverovatan je osećaj biti okružen sa takvim imenima. U Dohi je sve super, uslovi su fenomenalni, samo velike vrućine i vlaga svima nam prave probleme. Jako sam motivisan, ne mogu da dočekam četvrtak. Daću sve od sebe da ostvarim dobar rezultat – istakao je Sinančević.

Ovo će biti prvo veliko takmičenje u karijeri za 23-godišnjeg kuglaša.

Reprezentativci Srbije već četiri dana se nalaze u Dohi gde pokušavaju da se aklimatizuju na vremenske uslove koji će ih snaći na Svetskom prvenstvu međutim, to im kao i ostalim atletičarima ide veoma teško.

Najbolji srpski kuglaš u 21. veku Asmir Kolašinac sa svojim mlađim kolegom Arminom Sinančevićem obavlja poslednje pripreme pred kvalifikacije. I pored uspešnih treninga najveću muku muče sa enormnom vrućinom i vlagom.

Svi smo stigli i dobro radimo, međutim pod veoma otežanim okolnostima – kaže Kolašinac.

Kao u sauni je. Jako je teško odraditi trening, potrebno mi je bukvalno tri peškira po treningu,  a o majicama i da ne pričam koliko ih promenim. Bukvalno sve majice koje sam poneo potrošim za jedan trening.

Tokom celog dana je tako po rečima najboljeg srpskog kuglaša, međutim kad takmičenje počne svim takmičarima biće mnogo lakše.

Atletika, 2 dan, Dvoransko evropsko prvenstvo u atletici, Beograd 2017, Arena, Asmir Kolašinac

Čuo sam da na stadionu ima klima i da je temperatura za vreme takmičenja, da kažem, normalna. Nisam išao da gledam prvi dan, uveriću se u to u subotu – zaključio je Kolašinac.

Asmiru će ovo biti peto Svetsko prvenstvo, debitovao je 2009. u Berlinu, i samo tad nije uspeo da uđe u finale. Najbolji plasman je zabeležio u Pekingu 2015. kada je bio sedmi sa bačenih 20,71 metara.

U ovih 10 godin propustio je samo prošlo SP u Londonu 2017. zbog povrede.

Na šampionat je otišao sa 20,88 metara, koje je bacio 27. jula na mitingu u Zenici.

Kvalifikacije u bacanju kugle na programu su trećeg oktobra od 18:20 i ako uspe da se plasira u finale to će mu biti četvrti put da je među 12 najboljih na svetu.

(Filip Ištvanović)

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR