недеља, мај 26, 2024
NaslovnaNOVA VAROŠDonacija ministarstva za stomatologiju Doma zdarvlja u Novoj Varoši

Donacija ministarstva za stomatologiju Doma zdarvlja u Novoj Varoši

Ministarstvo zdravlja pokloniće Domu zdravlja u Novoj Varoši savremenu stomatološku jedinicu sa pratećom opremom, zahvaljujući kojoj će biti unapređen rad službe za dečju stomatologiju i kvalitet zdravstvene zaštite u ovoj oblasti. Donacija je vredna oko 1,5 miliona dinara.

Stomatološka „stolica“ najmodernije generacije, opremljena između ostalog i ultrazvučnim skidačem kamenca, led lampom i svim pratećim instrumentima, uskoro će biti instalirana i puštena u rad u jednoj od stomatoloških ordinacija u ovdašnjoj zdravstvenoj ustanovi.

-Savremena stomatološka jedinica će u značajnoj meri uticati na razvoj dečje preventivne stomatologije. Olakšaće i rad stomatološke službe, a na kraju poboljšati kvalitet zdravstvne zaštite stanovništva posebno najmlađe populacije –ističe direktor novovaroškog Doma zdravlja dr Branko Popović.

Stomatološka jedinica stiže u pravo vreme, jer je dosadašnja oprema ovog tipa prilično izraubovana. Dom zdravlja je poslednji put stomatološku „stolicu“ dobio početkom 2012.godine , a za njenu nabavku je sredstva od oko 1,4 miliona dinara obezbedila Evropska unija.

Stomatološka oprema je, inače, samo jedna u nizu donacija ovdašnjem Domu zdravlja, kako od strane resornog Ministarstva, tako i lokalne samouprave. Samo u poslednjih par meseci Vlada Srbije i Opština Nova Varoš uložili su u novovaroško zdravstvo preko 10.000.000 dinara.

-Ministarstvo zdravlja je nedavno odobrilo 1,8 miliona dinara za kupovinu specijalizovanog vozila za zbrinjavanje pacijenata na hemodijalizi. U toku je postupak javne nabavke i novo vozilo sa sedam sedišta očekujemo do kraja juna, kada ćemo vozni park obogatiti i novim terenskim automobilom za potrebe pacijenata u seoskim odnosno teže pristupačnim područjima opštine. Donacija je vredna oko 2.000.000 dinara, a obezbedila ju je lokalna samouprava – podseća dr Popović.

U rukovodstvu lokalne zdravstvene ustanove najavljuju i novu opremu za službu za zdravstvenu zaštitu žena. Reč je savremenom digitalnom kolposkopu i ginekološkom stolu sa reflektorima. Modernu medicinsku aparaturu u vidu dve specijalizovane stolice za vađenje krvi dobiće uskoro i laboratorija, a u planu je nabavka dva dvanaestokanalna EКG aparata, spirometara, kao i seta pomagala za hitnu pomoć.

-Tokom leta su izvesni i radovi na izgradnji novog parkinga na platou ispred službi ginekologije i pedijatrije, a očekujemo i još jedno, novo sanitetsko vozilo kao donaciju Ministarstva pravde iz sredstava prikupljenih od oportuniteta – najavljuje direkor Doma zdravlja dr Branko Popović.

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR