среда, мај 29, 2024
NaslovnaSRBIJAUsvojen Prijedlog zakona o dualnom modelu studija, elektronskoj trgovini, izvršenju

Usvojen Prijedlog zakona o dualnom modelu studija, elektronskoj trgovini, izvršenju

Vlada Srbije usvojila je Prijedlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, čija će primena doneti niz koristi za visokoškolske ustanove, poslodavce i studente, saopšteno je posle jučerašnje sednice Vlade.

“Vodeći se pozitivnim iskustvima evropskih zemalja, ustanovljena je potreba da se u domaćem sistemu visokog obrazovanja omogući organizovanje dualnog modela studija, koji bi bio dovolno opšti, ali istovremeno fleksibilan i koji bi mogao da se primenjuje u zavisnosti od potreba visokoškolskih ustanova koje nude akademsko i strukovno obrazovanje, a zainteresovane su da njihovi studenti stiču znanja i kroz učenje kroz rad u kompanijama, tako da taj rad bude vrednovan putem školarina, stipendija ili na neki drugi način”, kaže se u saopštenju.

Vlada smatra da će primena dualnog modela studija doprineti razvoju istraživanja i inovacija, jer manje kompanije često nisu u mogućnosti da formiraju istraživačko-razvojne timove, prvenstveno zbog nedostatka odgovarajućeg kadra, tako da studenti dualnog modela mogu biti spona koja bi kompanijama ukazala na savremena dostignuća i podstakla saradnju univerziteta i kompanija na realizaciji naučno-istraživačkih projekata.

Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, kojim se ta oblast usklađuje sa zakonodavstvom Evropske unije, a time unapređuje pravna sigurnost, bliže reguliše poslovanje, kao i zakonske obaveze pružaoca usluga informacionog društva.

Usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čija je jedna od najvažnijih novina da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ako je to potraživanje manje od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja predloga za izvršenje. Takođe su znatno uvećani pragovi zarada plata i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućnosti izvršenja, čime će se sprečiti da se na taj način ugroze osnovne potrebe za život dužnika.

Vlada Srbije usvojila je takođe Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava i grada u junu 2019. godine i za te namene izdvojila ukupno 400 miliona dinara.

Na predlog premijerke Ane Brnabić, Vlada je podnela zahtev Skupštini Srbije za održavanje vanrednog zasedanja, sa četiri tačke dnevnog reda: Predlog zakona o nauci i istraživanjima, Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije Projekta izgradnje infrastrukturnog koridora Autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina, Predlog zakona o komunalnoj miliciji i Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, dodaje se u saopštenju sa sednice Vlade.

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR