петак, мај 24, 2024
NaslovnaINFOSrbija ima 4.000 inspektora, povećane im plate za 20 posto

Srbija ima 4.000 inspektora, povećane im plate za 20 posto

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu kojom je omogućeno da republički inspektori dobiju zvanje samostalnog savjetnika i veće plate.

Unaprjeđenjem u zvanje samostalnog savjetnika i povećanjem koeficijenta, zarada inspektora iznosiće između 60.000 i 70.000 dinara, u zavisnosti od rezultata koje su pokazali u prethodnom periodu, saopštilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokanu samoupravu.

“Kao što smo i obećali, inspektori će zbog složenosti posla dobiti viši status, a to znači i veće plate. Vlada Srbije na ovaj način još jednom pokazuje da u okviru reforme inspekcija želi da unapredi materijalni položaj i status inspektora, jer ljudi koji brinu o našem zdravlju, bezbednosti i okolini zaslužuju adekvatne uslove za rad”, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić najavljujući da će Vlada Srbije učiniti sve da se poveća broj inspektora i unaprijedi oprema sa kojom rade.

On je podsjetio da je inspektorima u lokalnim i pokrajinskim inspekcijama prošle godine uvećan koeficijent za rad na terenu, što je stvorilo uslove da im plata bude povećana do 20 odsto.

„Srbija ima ukupno oko 4.000 inspektora, što nije dovoljno i zato će u narednom periodu prioritet biti zapošljavanje novih inspektora”, istakao je Ružić i dodao da Srbija ima četiri puta manje inspektora nego u EU.

Vlada Republike Srbije je 5. aprila 2019. godine usvojila Akcioni plan za sprovođenje Nacionalnog programa za borbu protiv sive ekonomije za 2019. i 2020. u okviru koga je i mjera koja predviđa dostizanje neophodnih ljudskih i materijalnih kapaciteta inspekcija i uvođenje novih kriterijuma za vrednovanje rada inspektora.

U postupku izrade uredbe, sprovedene su konsultacije na svim nivoima vlasti, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uradilo je i „Funkcionalnu analizu Republičkih inspekcija sa analizom kapaciteta“.

 

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR