Hiruški tim: Đukanović,Stanojević i Varničić Foto: N. Kovačević

Dr Miroslav Stanojević, načelnik hirurgije u užičkoj bolnici, predvodio je hiruški tim u kome su bili dr Vladimir Varničić, hirurg u toj ustanovi, i prof. dr Blagoje Đukanović iz KBC Bežanijska kosa, uz čiju stručnu podršku je primenjena ta procedura i obavljena operacija. Oni su, u petak, operisali sedamdesetpetogodišnjeg pacijenta iz Užica, kome je dijagnostikovan kancer u početnoj fazi.

Navodeći da je u pitanju jedna od najsavremenijih i minimalno invazivnih hirurških procedura u digestivnoj hirurgiji, prof.dr Blagoje Đukanović je istakao da ona za pacijente predstavlja manju traumu, ali i lakši i brži oporavak.

– Pacijent već narednog dana od operacija ustaje i, za razliku od klasične hirurgije nakon koje oporavak traje duže, posle četri dana odlazi iz bolnice, objasnio je prof. dr Đukanović, istakavši da užička bolnica ima odlične hirurge koji su u stanju da samostalno obavljaju i tu vrstu porocedure.

Uz isticanje da uspešnot laparoskopske i klasične hiruške operacije kancera debelog creva zavisi od stadijuma bolesti, on je istakao da je od presudnog značaja njeno rano oktrivanje, a potom savetovao građane da se jave lekaru kod prvih simptoma i da obavezno urade kolonoskopiju posle 50.godine života.

Zahvalivši se dr Đukanoviću na saradnji i podršci, dr Miroslav Stanojević je ocenio da je nova procedure od velikog značaja i za bolnicu i za pacijente, ali da je za njenu primenu potrebno da se bolest otkrije u ranoj fazi.

– Mnogi maligni tumori su izlečivi, ukoliko se na vreme otkriju. Građani bi trebalo da odu na lekarski pregled, zbog tegoba koje bi mogle da ukažu na takve promene, kako bi se one na vreme otkrile, pručio je dr Stanojević i istakao važnost državnog skrininga raka debelog creva za rano otkrivanje bolesti.

Dr Jelena Raković Radivojević, direktorka užičke bolnice, podsetila je na to da se laparoskopske operacije u drugim medicinskim granama obavljaju u toj ustanovi od 2001. godine.

– Do danas je urađeno oko 4.700 endoskopskih operacija u hirurgiji, ginekologiji, ortopediji i urologiji. Primena te metode u operaciji debelog creva je veoma značajna za našu bolnicu i sigurna sam u to da će, poput kardiohiruških operacija koje se rade od pre četiri godine, i ona postati rutinska procedura u užičkoj bolnici, rekla je direktorka dr Jelena Raković Radivojević.

Navodeći da će je u pitanju viši stepen zdravstvene usluge, koja će se obavljati o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice, istakao je da pacijenti iz Užica i okoline više neće morati da odlaze u druge zdravstvene ustanove.

– Na nama je da u narednom periodu, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, obezbedimo i odgovarajuću opremu da bismo mogli samostalno i uspešno da obavljamo i tu hirušku proceduru, poručio je dr Božović i naveo da ta ustanova ima podršku resornog ministarstva i kolega iz Kliničkog centra Srbije i kliničko-bolničkih centara u nameri da primenjuje najsavremenije metode lečenja.

Obuka hirurga skrining Uz podsećanje na to da se nova hiruška metoda, u saradnji sa dr Jordanom Lazarevićem iz valjevske bolnice, primenjuje u KBC Bežanijska kosa od pre godinu i po, da su formirana dva tima lekara i da je u toj ustanovi do sada urađeno više od 100 takvih operacija, prof. dr Đukanović je najavio da će on sa petoricom kolega sa najviše iskustva, a uz podršku Ministarstva zdravlja, obučavati hirurge u zdravstvenim centrima i bolnicama u Srbiji. – Uveren sam u to da će Srbija, za godinu ili dve, biti lider u regionu kada je u pitanju kolorektalna hirurgija, kazao je prof. dr Đukanović i najavio da će uskoro početi državni skrining kolorektaknog karcinima.

Prijepolje INFO