субота, јун 22, 2024
NaslovnaINFOU Srbiji otkriveno preko 3.000 falsifikovanih novčanica, NBS savetuje kako ih prepoznati

U Srbiji otkriveno preko 3.000 falsifikovanih novčanica, NBS savetuje kako ih prepoznati

Tokom prošle godine u Srbiji je otkriveno 3.011 komada falsifikovanih novčanica čija ukupna vrednost prelazi 20 miliona dinara, objavila je Narodna banka Srbije. Najviše puta bila je falsifikovana novčanica od 2.000 dinara, a NBS savetuje građane kako da prepoznaju falsifikate po osećaju i pogledu.

Posmatrano po broju komada, najviše otkrivenih falsifikovanih novčanica su domaće valute i to 1.985 komada, zatim 611 komada evra, 411 komada američkog dolara i četiri komada ostalih valuta. Ukupna nominalna dinarska protivvrednost falsifikata svih valuta je 20.010.283,97 dinara, saopštila je Narodna banka Srbije u godišnjem izveštaju.

Među najzastupljenijim falsifikatima, dinarima, dominiraju novčanice od 2.000 dinara – 60,55%, zatim od 1.000 (15,67%) i 500 (11,74%) dinara. Kada su u pitanju evri, od 611 komada otkrivenih falsifikata najviše je apoena od 200 i 50, a među falsifikovanim novčanicama američkog dolara dominaniraju one od 100 dolara.


Kako prepoznati falsifikovane novčanice?

„Oseti, pogledaj i nagni“; foto: JV NBS savetuje građane kako da prepoznaju falsifikovane novčanice i šta treba da urade ukoliko poseduju falsifikovanu novčanicu. Kako navode, da bi se posumnjalo u autentičnost neke novčanice, potrebno je poznavati izgled i zaštitne elemente originalnih novčanica koji se mogu videti na sajtu NBS.

U svakodnevnoj upotrebi novčanica, savetuju da uvek treba proveriti više od jednog zaštitnog elementa pomoću tri testa – “oseti, pogledaj i nagni”.

Oseti – prelaskom noktima ili jagodicama prstiju preko glavnog motiva na licu originalne novčanice oseća se izvesna hrapavost koja je posledica nanosa boje koja se nalazi iznad nivoa površine papira. Falsifikovana novčanica je najčešće glatka na dodir, a kada je hrapavost imitirana, ona se ipak razlikuje od one na originalnoj novčanici.

Pogledaj – drugi način provere jeste da posmatranje vodenog žiga. Vodeni žig nalazi se na belom, levom delu lica novčanice i prikazuje centralni motiv novčanice. Kada se novčanica gleda prema izvoru svetlosti, vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar treba da budu vidljivi, na falsifikovanoj novčanici videće se i bez svetla.

Nagni – jedan od zaštitnih elementata je optički varijabilna boja. Znak Narodne banke Srbije na originalnoj novčanici menja boju u zavisnosti od ugla posmatranja, dok je kod falsifikata boja ista nezavisno od ugla posmatranja.

Ukoliko novčanica nema makar jedan od zaštitnih elemenata ili on izgleda drugačije u odnosu na zaštitni elemenat originalne novčanice, takva novčanica je sumnjiva i treba je predati bilo kojoj banci ili policijskoj stanici. Zatim NBS radi ekspertizu novca i ako je novčanica originalna, podnosilac će dobiti njenu nominalnu vrednost, ali ako je u pitanju falsifikat – neće biti naknade.

Izvor:Južne vesti

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR