недеља, мај 26, 2024
NaslovnaINFOTri miliona građana Srbije moraće da menja podatke u ličnoj karti: Svako...

Tri miliona građana Srbije moraće da menja podatke u ličnoj karti: Svako će morati da ima adresu sa punim nazivom ulice i brojem

Do kraja godine sve ulice bi trebalo da budu imenovane

Lična dokumenta, lična karta
Foto: A. Nalbantjan

Uskoro će svaki stanovnik Srbije imati svoju adresu sa ulicom i brojem, a Vlada poziva lokalne samouprave da do kraja 2018. godine imenuju sve ulice kako bi bile upisane u Adresni registar.

U adresnom registru Srbije, koji vodi Republički geodetski zavod (RGZ), na početku ove godine evidentirano je oko 54.859 ulica.

Nakon sprovedenog projekta ažuriranja adresnog registra, utvrđeno je da Srbiji nedostaju podaci o još blizu 66.480 ulica i za svaku od njih su izrađeni elaborati, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Prema podacima MUP-a, 3.028.020 građana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od cega je 2.676.898 građana prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice (poznato kao „nema ulice – bb“).

Inicijativu za uspostavljanje adresnog registra pokrenula je predsednica Vlade Ana Brnabić, još kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Premijerka Brnabić navodi da je ažuriranje adresnog registra veliki korak u pravcu dalje modernizacije državne uprave, digitalizovanja usluga i uvođenja reda u državu.

  • Cilj vlade su efikasne i lako dostupne usluge svim građanima Srbije i zbog toga će uskoro svaki stanovnik Srbije imati svoju adresu sa ulicom i brojem. Zaista želim da pohvalim Republički geodetski zavod na sjajno urađenom poslu – ističe Brnabić.

Predsednica vlade je kao dobar primer efikasne lokalne samouprave u ovom projektu izdvojila Loznicu, Požarevac, Petrovac na Mlavi, Mali Zvornik, Ljuboviju, Bački Petrovac, Mali Iđoš, Inđiju, Kovin, Batočina, Lapovo, Opovo, Malo Crniće, Plandište, Šid i Vrnjačku Banju.

Zaposleni u RGZ su za 10 meseci izradili elaborate ulica za svaki grad i opštinu u Srbiji.

  • Sada nam sledi faza dodele kućnih brojeva svim objektima za koje su utvrđene nove ulice i ovaj posao ce RGZ raditi tokom narednih meseci – naveo je direktor RGZ Borko Draškovic.

(Telegraf.rs/Tanjug)

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR