четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaPRIBOJPrevareni / Malinari iz Priboja i Prjepolja isporučili kupcu 130 tona maline,...

Prevareni / Malinari iz Priboja i Prjepolja isporučili kupcu 130 tona maline, a zaradili MUKU

Više od 80 malinara iz Priboja i Prijepolja tvrdi da ne može da naplati novac za ovogodišnji rod crvenog zlata, iako su rokovi dogovoreni sa otkupljivačem odavno istekli.

 

Voćari iz ove dve opštine kažu da su firmi „Cold Gold“ iz Požege predali oko 130 tona maline, a do sada su naplatili tek oko 10 odsto od sume po kojoj su pogodili prodaju. Ni sve molbe, ni ponuđeni ustupci oko isplate nisu urodili plodom.

  • Nas 19 iz Priboja predalo je letos toj firmi 50 tona maline, od čega je naplaćeno samo pet-šest tona. Meni je isplaćeno 230.000, a dužni su mi još barem 600.000 dinara. Ja sam još i najviše naplatio, verovatno zato što sam im u vreme berbe pretio inspekcijama ako nas izigraju. Neki su dobili po 50.000-100.000, a neki ni dinara, dug pribojskim malinarima je oko 50.000 evra – priča za „Blic“ Emir Jahović, malinar iz Priboja.

Ugovor sa „Cold Goldom“, dodaje Jahović, postignut je letos pošto je njen predstavnik dolazio u pribojske malinjake i ponudio akontnu cenu višu od drugih hladnjačara – 130 dinara za sortu miker, odnosno 120 za vilamet. Ta cena je tokom berba spala na 120, odnosno 110 dinara, zavisno od sorte. Dogovor je bio da isplata bude 15 do 20 dana od dana isporuke roda, a precizirano je da se novac za krajnju cenu isplati do 31. oktobra.

  • Pošto na vreme nije platio, vlasnik „Cold Golda“ Mihailo Babić poslao nam je pismo tražeći da sačekamo 31. oktobar jer će nas, obećao je, do tada navodno isplatiti, moleći nas da ga do tog datuma ne tužimo. Ni to nije ispoštovao. Išli smo mu pred kuću, a njegovi su nam rekli da je otišao u banku da uzme kredit da bi nama dao pare. Drugi put su nam prodali priču da je dao kuću pod hipoteku da bi nas isplatio i da ćemo novac dobiti za koji dan – nastavlja Jahović.

Da sve neće ići kako treba, dodaje ovaj malinar, voćari su primetili početkom leta kada im je otkupljivač slao dosta manje gajbica od broja koji su trebovali. Samo zbog manjka gajbica propalo im je mnogo maline.

  • Pošto su njegovi kapaciteti mali, saznali smo da 40 tona naše maline drži u drugoj hladnjači. Objasnili smo vlasniku te hladnjače da je to naša malina koju ne možemo da naplatimo i pitali ga da li bi mogli da je preuzmemo, a on je odgovorio: „Može, čim mi Babić isplati 1,5 miliona dinara duga.“ Decu smo letos po onoj kiši i hladnoći vodili u berbu, a danas nemamo od čega da im kupimo ni najosnovnije – žali se Jahović.

Prema rečima Vladana Popadića, predsednika Udruženja malinara „Limska dolina“ iz Prijepolja, više od 60 malinara predalo je otkupljivaču iz Požege oko 90 tona roda.

  • Meni je ostao dužan 300.000 dinara, a nekima i po milion. Išli smo u policiju, davali izjave inspektorima za privredni kriminal. Proveravali smo u septembru i našli da je račun „Cold Golda“ u blokadi četiri miliona dinara – priča Popadić.

Ne odgovara na pozive

„Blic“ je juče pokušao da kod Mihaila Babića proveri navode malinara, ali on se nije javljao na nama poznat broj telefona. Ni malinarima, kažu oni, otkupljivač već duže vreme ne odgovara na pozive.

Prijepolje info (Blic)

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR