недеља, април 21, 2024
NaslovnaSRBIJATek svaka peta žena vlasnica kuće u kojoj živi!

Tek svaka peta žena vlasnica kuće u kojoj živi!

Cilj kampanje ekonomsko osnaživanje žena na selu kroz preduzetništvo, borba protiv prodičnog nasilja, podizanje svesti o značaju preventivnih zdravstvenih pregleda i povećanje vidljivost tih žena u društvu.

Žene u poljoprivredi - © Pixabay
Na konferenciji ,,Žene žive i na selu“ u Skupštini Srbije istaknuto je da su žene na selu preopterećene poslovima u domaćinstvu, da nemaju dovoljno uslova i vremena da vode računa o svom zdravlju.

Kako prenosi list Danas kampanja će biti realizovana pod pokroviteljstvom Maje Gojkoviće, predsednice Skupštine Srbije u toku koje će u osam sela u Srbiji biti održane tribine posvećene ženama.

,,Naš je cilj da zajedno pokušamo da dođemo do njih, da ih saslušamo i podignemo svest o njihovim problemima. Muškarci su uglavnom vlasnici imovine, o čemu svedoče podaci da je samo 12 odsto žena vlasnica kuća u kojima žive, dok je tek svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva“, istakla je predsednca Skuptine Srbije.

Ministar zadužen za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da Vlada Srbije aktivnim pristupom ovom problemu razvija i primenjuje programe namenjene podsticanju ženskog preduzetništva, zadrugarstva i posebno ženskih zadruga i udruženja, osnivanja firmi u oblasti turizma i ugostiteljstva. Đorđević je najavio da je planirano da se krajem marta ove godine raspiše novi javni konkurs na temu ekonomskog osnaživanja žena i njehove zaštite od porodičnog i svakog drugog nasilja.

Ambasador Švedske u Beogradu Jang Lindin je istakao da se za projekte kojima se poboljšava položaj žena u Srbiji izdvaja oko 30 odsto ukupnog budžeta namenjenog Srbiji što govori o značaju koji Švedska pridaje ovoj oblasti.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR