среда, мај 29, 2024
NaslovnaCRKVE I MANASTIRISUTRA JE NAJVEĆA SRPSKA SLAVA: OVO mora da zna svaki SRBIN koji...

SUTRA JE NAJVEĆA SRPSKA SLAVA: OVO mora da zna svaki SRBIN koji slavi Svetog Nikolu! (VIDEO)

Rezultat slika za Sveti nikola

Pola slave, pola idu na slavu, a malo njih zna za OVO

Ne kaže se džabe da „Svetog Nikolu pola Srbi slavi, dok druga polovina ide na slavu“, jer je reč o najvećoj slavi u Srba. Međutim, malo slavljenika zna za tropar posvećen Svetom Nikoli Čudotvorca, jednom od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Na OVOM LINKU pogledajte šta morate da uradite na Nikoljdan, kako bi vam godina bila berićetna.

  • Tropar je kratka crkvena pesma koja odražava suštinu praznika koji se slavi taj dan, pa tako svaki praznik ima svoj tropar. On se peva tokom bogosluženja tog dana, ali i prilikom rezanja slavskog kolača.

Preveden na srpski jezik, tropar Svetom Nikoli glasi ovako:

„Pravilo vere, i obrazac krotosti, učitelja uzdržanja pokaza te stadu tvome istina stvari. Toga radi stekao si smirenjem visinu, siromaštvom bogastvo, oče arhijereju Nikolaje, moli Hrista Boga, da se spasu duše naše.“

Nikola je umro 19. decembra 345. godine. Sahranjen je u Sabornoj crkvi mirlikijske mitropolije, a krajem 11. veka njegove mošti prenete su u Bari, u manastir svetog Jovana Preteče.

Jedan od mogućih razloga za veliku popularnost Svetog Nikole kod Srba, čije ime nosi više od 600 srpskih crkava, zapravo je sasvim ovozemaljski. Kako pada u vreme posta, a za posan ručak se u kući uvek imalo. Hleb, kupus i krompir za ručak, uz rakiju, bili su dovoljni da ugostite komšije, prijatelje i rodbinu, tvrde etnolozi.

Prijepolje info / Srbija danas

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR