недеља, јун 23, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEDRAMA KOD PRIJEPOLJA TRAJALA PET DANA Celo selo spasavalo KOZU

DRAMA KOD PRIJEPOLJA TRAJALA PET DANA Celo selo spasavalo KOZU

Jednoj kozi, koja je uspela da pobegne gladnom medvedu i spas pronađe na njemu neprohodnom terenu, ali sa koga ni sama nije umela da se vrati, ipak je bilo suđeno da je pojede progonitelj zbog kog je zapala u nevolju.

Njena drama trajala je pet dana, tokom kojih je bila bez hrane i vode, a završila se neslavno i to nekoliko minuta pre nego što je trebalo da pristignu spasioci.

Na steni u kanjonu reke Gračanice u ataru Kruševa kod Brodareva u opštini Prijepolje, žitelji ovog sela u ponedeljak su, sa velike razdaljine sa koje je teško uočiti bilo šta drugo osim kamena, potpuno slučajno primetili alpsku kozu. Privukli su ih njen meket i prizor bespomoćne životinje na litici toliko strmoj, oštroj, visokoj i izolovanoj od drugih, da je put do nje neprohodan čak i za koze. Istog dana, kada se pronela priča o usamljenoj kozi na provalijom, čuvari hidrocentrala na Gračanici ispričali su da oglašavanje jedne koze „negde gode na stenama slušaju od četvrtka“, ali da ne mogu da uoče gde je. Kako su tih dana u Kruševu primećeni medveđi tragovi i izmet, kockice misterije „koza na steni“ su složene.

  • Pretpostavka je da je prošlog četvrtka medved pojurio stado koza koje je brstilo u šumi i da se ustremio na jednu od njih, a ona je, u strahu od njega, pobegla u kanjon, skačući sa stene na stenu, sve dok nije došla na jednu sa koje nije mogla nikuda. Verovatno je pokušala da se vrati putem koji je došla, ali zbog strmine terena nije uspela da se izvuče – tumači Vjekoslav Joksimović, predsednik Udruženja za zaštitu prirode „Jadovnik“, inače odličan poznavalac medveda, a zahvaljujući kome i ove zveri imaju svoje hranilište na Jadovniku.

Stenu na koju je dospela umičući medvedu, a sa koje nije mogla da se popenje na sigurno, životinja je za sve ove dane obrstila a zatim se, u potrazi za hranom, spustila još niže u kanjoj sve dok, bukvalno, nije dospela na jedan kamen, sa koga tek nije mogla ni na jednu stranu. Na njemu je i primećena u ponedeljak kada je njen vlasnik pokušao da joj priđe, ali nije uspeo bliže od 150 metara.

  • Istog dana vlasnik je pozvao planinare iz Prijepolja, a oni su rekli da će doći sutradan da izvuku kozu. A ona je, nemoćna i pregladnela, tihim meketom tražila pomoć, nadali smo se da će izdržati do utorka – pričaju u Kruševu.

Dogovor je bio da spasioci sa opremom dođu narednog dana popodne i do mraka izvuku kozu.

  • Puno nas se skupilo da gledamo spasavanje koze. Ali, baš u trenutku kada je javljeno da planinari stižu za 15 minuta, zanemoćala koza je pala u ambis dubok 120 metara. Gledao sam je kako leti u ponor – ispričao je za „Blic“ Medin Nuković iz susednog sela Borja.

Foto zamka

Mrtvu kozu su izvukli iz kanjona, a juče je i okačili na jedno drvo u šumi u Kruševu. Namenili su je da bude hrana medvedu, a on će se gostiti nesvestan da ga prate kamere postavljenih foto zamki.

Blic / Prijepolje info

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR