Stižu ledeni dani

RHMZ na svom sajtu izdao najavu da u Srbiji slede ledeni dani, koji će trajati od 16.1. do 19.1.

Za vikend i početkom sledeće sedmice očekuje se veoma hladno vreme sa umerenim i jakim jutarnjim mrazevima, dok dnevne temperature neće prelaziti nulu.

Reč je o ciklonu koji je prethodnih dana izazvao obilne padavine u Španiji i Portugalu, donoseći sa sobom ekstremno niske temperature.

“Ovaj ciklon ići će preko Grčke ka Turskoj i Crnom moru, kasnije preko Rusije i Ukrajine, pri čemu će povući hladnu vazdušnu masu. Upravo ti ledeni dani kod nas će stići od sutra, preko vikenda do ponedeljka. Međutim, to ne znači da će temperature biti znatno niske, za ovo doba godine je to normalno, samo maksimalne dnevne temperature neće prelaziti nula stepeni”, naveo je meteorolog Đorđe Đurić za Blic.

U Prijepolju se sutra i u Subotu očekuje raspon temperatura od -6 do maksimalna 1 stepena Celzijusova, dok će se temerature za vikend i u ponedeljak kretati od – 10 do -4.

Ciklon koji je napravio ledeni haos u Španiji nazvan je Filomena.

“Najhladniji dan u seriji ledenih dana će biti ponedeljak, i to posebno jutro. Gde će temperature biti čak – 10, a lokalno (na primer Sjenica) i 15 stepeni ispod nule”, naveo je Đurić.

Od sredine sledeće sedmice, tačnije od srede kreće otopljenje, pri čemu će temperature u Srbiji prelaziti i 5 stepeni.

Foto: Printscreen/RHMZ