недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOSrbija uskoro dobija pošteniji i bolji zakon o izvršiteljima!

Srbija uskoro dobija pošteniji i bolji zakon o izvršiteljima!

Srbija će uskoro dobiti bolji i pravedniji zakon o izvršenju i obezbeđenju, naša radna grupa već uveliko radi na ispravljanju i unapređenju svih spornih članova, kažu za Informer u Ministarstvu pravde

Prema njihovim rečima, naš veliki serijal je u prethodne dve nedelje ukazao na sve nepravilnosti koje postoje u ovoj oblasti, a kritike i mišljenja izneti u tekstovima koje smo objavljivali biće uzeti u obzir prilikom unapređenja zakona. Ako je suditi prema Nacrtu izmena i dopuna ovog zakona, u dogledno vreme izvršiteljima će značajno biti umanjena ovlašćenja, snižene tarife i nagrade, a neće više moći ni da imovinu dužnika prodaju budzašto odnosno po cenama koje sami odrede.

Sa velikom pažnjom osluškujemo mišljenje i kritike privrednika, stručne javnosti, sudova, izvršitelja, ali i građana na ovaj zakon. Već smo formirali Radnu grupu u nameri da Zakon o izvršenju i obezbeđenju dodatno unapredi u skladu sa realnim životom. Ide se ka tome da se smanje troškovi izvršnog postupka i naknade izvršitelja, uvedu e-aukcije… – rekli su u ministarstvu.

Šta se menja u zakonu

1. Nagrade za izvršitelje, troškovi i tarife biće značajno umanjeni
2. Izvršitelji će svakodnevno morati da podnose izveštaje o svom radu Ministarstvu pravde
3. Neće moći da prodaju imovinu dužnika budzašto, već samo na strogo kontrolisanim licitacijama, preko interneta
4. Adrese dužnika imaće u centralnom registru, neće više moći da se pravdaju da ne mogu da pronađu dužnike i tako putem zatezne kamate uvećavaju njihov dug
5. Moći će da primanja dužnika opterete samo do 50 odsto, a ne do dve trećine, kao što je bio slučaj
6. Strogo će se kontrolisati eventualni sukobi interesa izvršitelja
7. Stvari trećih lica, dužnikovih ukućana, neće moći da se plene pre nego što se trećem licu ostavi mogućnost da uloži prigovor i dokaže da je imovina njegova

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača „Efektiva“ Dejan Gavrilović rekao je da je pohvalno to što je Ministarstvo pravde ekspresno odgovorilo na kritiku javnosti i što je država očigledno spremna da stane na put višegodišnjem mešetarenju i bahaćenju izvršitelja.

Dužnici nisu bezgrešni, ali moraju i oni da imaju neka prava i da se ta prava poštuju. Raduje činjenica da ničiji stanovi i imovine neće više moći da se prodaju budzašto i da nijedna prodaja više neće moći da se obavlja kako se nekome prohte, već samo elektronski, odnosno licitacije će biti transparentne i svima dostupne. Dobro je i to što će imovina trećih lica moći da se pleni tek kada oni dostave dokaz da je njihova, a naročito je bitno da će izvršiteljske tarife i nagrade, koje su sada basnoslovne, biti smanjene – kaže Gavrilović.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača „Prosperitet“ Radomir Ćirilović kaže da je ovo najbolji primer da se svačijoj bahatosti može stati na put, samo kada se građani, udruženja potrošača i mediji udruže.

Odličan smo posao svi zajedno uradili, i vi iz Informera i mi iz udruženja koja brinu o oštećenim građanima. Drago mi je što je i Ministarstvo pravde shvatilo da u radu izvršitelja nešto ne štima. Pa ti ljudi su obaveštenje o izvršenju, koje šalju poštom, dužnicima naplaćivali 360 dinara, iako svi znamo da slanje običnog pisma jedva košta 50 dinara. Predložio bih ministarstvu da onemogući izvršiteljima da sami procenjuju imovinu dužnika već da taj posao poveri stručnim proceniteljima – kaže Ćirilović.

https://informer.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR