недеља, јун 23, 2024
NaslovnaINFOЗДРАВСТВЕНИМ ЦЕНТРИМА ВИШЕ ОД 200 МИЛИОНА ДИНАРА ИЗ ОПОРТУНИТЕТА

ЗДРАВСТВЕНИМ ЦЕНТРИМА ВИШЕ ОД 200 МИЛИОНА ДИНАРА ИЗ ОПОРТУНИТЕТА

Министарка правде Нела Кубуровић и министар здравља Златибор Лончар предали су данас 19 медицинских возила, међу којима је 11 санитета, здравственим установама у Србији, као и дигитални рендген апарат Институту за ортопедско – хируршке болести „Бањица“, који су обезбеђени средствима прикупљеним по основу одлагања кривичног гоњења – опортунитета.

Министарка Кубуровић је подсетила да Министарство правде већ трећу годину за редом расписује јавни конкурс како би се распоредила средства из опортунитета, а да је ове године на 130 корисника, расподељено 445 милиона динара.

Унапређење здравственог система један је од главних циљева Владе Србије, што je препознала и Kомисија Министарства правде, која је управо дала приоритет пројектима из области здравства. Више од 200 милиона динара додељено је различитим здравственим установама широм Србије“, истакла је министарка Кубуровић.

Она је додала да је ове године 76 милиона динара додељено за набавку 19 медицинских возила док је Институт за ортопедско – хируршке болести „Бањица“, добио најсавременији дигитални рендген апарат.

На основу спроведена три јавна конкурса додељено је више од милијарду динара, а готово половину износа додељених средстава добили су пројекти из области здравствa“, рекла је министарка Кубуровић.

Кубуровић је указала да ће почетком 2019. године бити расписан нови јавни конкурс за доделу средстава, захваљујући раду јавних тужилаштава који су током 2018. године више од 15.000 предмета окончали путем опортунитета. Такође, она је подсетила да Министарство правде врши надзор над реализацијом сваког пројекта, да се прати да ли су средства утрошена на начин предвиђен пријавом, а уколико се утврди да нису, новац се враћа у Буџет.

Позивам све установе и цивилни сектор да већ сада размисле о пројектима од јавног интереса са којима могу да конкуришу и да се почетком следеће године пријаве комисији Министарства правде“, рекла је министарка Кубуровић.

Mинистар здравља Златибор Лончар истакао је да је ове године из средстава из опортунитета више од 1,5 милиона евра уложено у здравствене установе, као и да је цео процес био транспарентан.

Такође он је додао да су, поред санитета која су ове године набављена, ту и возила за превоз пацијената за дијализу, најсавременији рентген апарат са „Ц руком“ за Клинички центар, ултразвучни апарати, апарати за анестезију, лампе за операционе сале, те да је то само део потребних ствари које су стигле до здравствених установа.

https://www.mpravde.gov.rs/vest

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR