четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaINFOSnažan vetar širom države stvara probleme

Snažan vetar širom države stvara probleme

U Srbiju su danas stigle nepovoljne vremenske prilike, a snažan vetar širom države već stvara probleme.U OŠ “Bratstvo i jedinstvo” u Kucuri, olujni vetar odneo je veći deo krova škole u trenutku kada se održavalo školsko takmiičenje.Na lice mesta izašla je Služba hitne medicinske pomoći.

Zbog oluje i vremenskih neprilika koji su bili danas u 9.50 sati otkazano je više vozova između Beograda i Novog Sada, saopštile su Infrastrukture železnice Srbije.

U informaciji navode da su velika oluja i vremenske neprilike prouzrokovali tehničke probleme u funkcionisanju sistema kontaktne mreže na deonici između Inđije i Novog Sada.

Zbog jakog vetra, širom Srbije oborena su stabla, što dodatno vozačima otežalo kretanje u saobraćaju, ponegde stvarajući i kolone.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas u Srbiji biti vetrovito sa jakim i olujnim severozapadnim vetrom sa udarima od 17 do 24 metara u sekundi, ponegde i sa udarima orkanske jačine, odnosno preko 24 metra u sekundi.

U celoj Srbiji na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.

U Beogradu će duvati jak i olujni severozapadni vetar sa udarima oko 17 metara u sekundi, koji će sredinom dana biti i kratkotrajno jači.

  • RHMZ najavio pad temperature

U nedelјu i ponedelјak sneg se očekuje samo u brdsko-planinskim predelima uz dalјe, ali manje povećanje visine snežnog pokrivača.

Sledeće sedmice u nizijama jutarnja temperatura od -10 do -4 °S, na planinama lokalno i do -20 °S. Maksimalna temperatura do utorka u većini mesta oko ili malo ispod 0 °C, a od srede u manjem porastu”, najavio je RHMZ.

Zbog jakog vetra i snega u Srbiji je na snazi naranžasti meteo alarm, što znači da je vreme opasno.

“Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe”, objavio je RHMZ.

Stanovnici Zlatibora zabeležili su danas smetove snega, a kako se može videti i na snimku, snežna oluja je sve jača.

Vetar i nevreme zahvatili su Novi Sad jutros oko 10 sati, što se odrazilo i na železnički saobraćaj.

Vremenske neprilike danas u 9.50 sati prouzrokovali su tehničke probleme u funkcionisanju sistema kontaktne mreže na deonici između Inđije i Novog Sada, na pruzi između Beograd Centra i Novog Sada, navode iz Infrastruktura železnice.

Zbog toga su danas već otkazana četiri voza koji su po redu vožnje trebali da saobraćaju između Beograda i Novog Sada, a otkazani su i polasci putničkih vozova na ovoj relaciji koji su planirani danas do 14 sati, dodali su.

Službe “Infrastrukture železnice Srbije” su, kako je saopšteno, na terenu i rade na otklanjanju problema. Očekuje se da će u narednih nekoliko sati teškoće biti otklonjene i funkcionisanje saobraćaja između Beograda i Novog Sada biti normalizovano.

Kako 021.rs sazanje, na više lokacija u Novom Sadu padalo je drveće, ali i bandere, zbog jakog vetra i kratke kiše.

Republički hidrometeorloški zavod objavio je da je na području cele Srbije na snazi narandžasti meteoalarm za vetar olujne jačine.

Danas je vetrovito sa jakim i olujnim severozapadnim vetrom sa udarima od 17 do 24 metara u sekundi, koji će ponegde dostizati i udare orkanske jačine, veće od 24 metra u sekundi.

Duva jak i olujni severozapadni vetar sa udarima oko 17 metara u sekundi, koji će sredinom dana biti čak i kratkotrajno jači.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR