понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaINFOСелаковић са колегом из Азерберџана о пољопривреди, енергетици и транспорту

Селаковић са колегом из Азерберџана о пољопривреди, енергетици и транспорту

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, који је уједно и копредседавајући Међувладиног комитета за економску сарадњу и трговину Србије и Азерберџана, разговарао је данас са министром рада и социјалне заштите Азербејџана Сахилом Бабајевим, саопштило је Министарство рада.

Како је наведено, током видео састанка, два министра су указала да је предстојећа посета председника Србије Александра Вучића Азербејџану прилика да се конкретизује сарадња у области пољопривреде, енергетике и транспорта, као и да се дефинишу нове области размене искуства и међусобне подршке.

Они су истакли да је билатерална сарадња Србије и Азербејџана на највишем политичком нивоу, што је основа за блиску сарадњу у области сваког ресора.

Као најважнију област међусобне сарадње, министри Селаковић и Бабајев су истакли област енергетике, пре свега у гасном сектору и енергетској транзицији.

Подсећа се да је ове године потписан и споразум између Владе Азербејџана и Владе Србије о сарадњи у области енергетике и рударства, а у наредном периоду, изградњом гасне интерконекције са Бугарском, биће омогућено да Србија добија гас од Азербејџана.

Такође, два министра су навела да се активно разговара и о успостављању преносних капацитета и техничким могућностима испоруке електричне енергије из Азербејџана у Србију.

Говорећи о досадашњој сарадњи, министри су навели да се посебна пажња мора посветити пољопривреди, узимајући у обзир постојеће ресурсе и капацитете обе државе.

Када је реч о транспорту, са стране Азербејџана је исказана иницијатива за успостављањем директних летова између Београда и Бакуа.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR