среда, 6 децембра, 2023
HomeINFOВетеринарска инспекција обавља ванредне контроле рибарница

Ветеринарска инспекција обавља ванредне контроле рибарница

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштило је да Ветеринарска инспекција у време наступајућих празника и слава, односно у време када се промет рибе обавља у већем обиму, спроводи појачане контроле свеже и смирзнуте рибе у свим свим регистрованим објектима за продају те намирнице на територији Србије.

Појачане контроле се спроводе у складу са анализом ризика, а нарочито на местима где се у празничне дане очекује већа понуда и потражња рибе.

„Саветујемо потрошаче да рибу купују у рибарницама, односно на местима где је потрошачима доступан податак о врсти и пореклу рибе, као и року употребе, и где је могуће проверити да ли се риба чува на прописан начин“, апелује се у саопштењу.

Министарствп је издало и неколико савета о томе на шта потрошачи треба да обрате пажњу када купују свежу рибу, а први је да она не сме непријатно да мирише, потом да не сме имати упале очи и замућену рожњачу, јер то указује на старост уловљене рибе.

Затим, се скреће пажња на то да су шкрге свеже рибе влажне, јасно црвене боје и без страног мириса, а промена боје шкрга, сасушене шкрге, несвојствен или интензиван мирис, су почетни знаци кварења.

Наводи се да је кожа свеже рибе сјајна, влажна и клизава, месо свеже рибе треба да је чврсто, што се види уколико нестане удубљење које настаје на месту које се притисне прстима.

„Промет хране ван за то одобрених површина и објеката, попут импровизованих тезги на јавним површинама, или на пијаци ван расхладних витрина, је законом забрањена. Апелујемо на потрошаче да рибу не купују на таквим местима, јер се храна без доказа и исправа о пореклу, као и храна произведена у неодобреним објектима и без надзора ветеринарске инспекције, сходно Закону о безбедности хране, сматра небезбедном“, истиче се у саопштењу.

Министартство апелује на потрошаче да се приликом куповине хране понашају са пажњом доброг купца, односно да се пре одлуке о куповини упознају са свим својствима хране, као и да храну која је прописно декларисана купују на местима која су за то регистрована.

Министарство је обавестило грађане да сваку сумњу на безбедност или квалитативну исправност хране, без одлагања могу пријавити надлежној ветеринарској инспекцији, како би инспектори могли да санкционишу несавесне продавце.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR