уторак, јун 25, 2024
NaslovnaINFOГрујичић: Домовима здравља биће враћена улога најважније установе за лечење

Грујичић: Домовима здравља биће враћена улога најважније установе за лечење

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је данас да ће домовима здравља у Србији бити враћена улога најважније установе за превенцију, дијагностику и лечење оболелих.

Грујичић је поставила питање зашто се у дому здравља не би могла урадити комплетна анализа крвне слике, тумор маркер простате (ПСА) или анализа хормона штитасте жлезде.

Министарка је за Радио Београд 1 истакла да колеге у примарној здравственој заштити могу да спроведу велики број прегледа и да реше готово 80 одсто процедура јер могу да науче да користе оријентациони ултра-звук и врше холтер крвног притиска.

„Ако направимо добру организацију рада у домовима здравља, имаћемо знатно мање оптерећење у секундарним и терцијарним здравственим центрима који ће онда моћи више да се баве најтежим пацијентима“, истакла је Грујичић, наводећи да је за то потребна комплетна дигитализација здравственог система.

Министарка је рекла да не може две године да добије тачан податак колико је људи са малигним болестима преминуло од короне, већ да стално добија различите податке о томе због непотпуне дигитализације.

Грујичић је истакла да ће се залагати за оживљавање здравствених амбуланти у мањим градовима и сеоским срединама где је улога породичног лекара (опште праксе) веома велика да би се унапредила превенција и подигла свест о очувању здравља кроз скрининг програме.

Она је указала да лекари треба да добију знатно већу плату у мањим срединама да би били мотивисати да оду тамо да раде, а не у великим здравственим центрима.

Грујичић је у вези са тим напоменула да су многе локалне самоуправе спремне да обезбеде стан за лекаре опште праксе и медицинске сестре.

Три ковид-болнице у Батајници, Новом Саду и Крушевцу биће пренамењене за палијативну негу, рекла је Грујичић.

Упитана за операције кука и колена, за које ће поједини пацијенти доћи на ред за десетак година, Грујичић је рекла да те листе од 25.000 пацијената нису валидне, јер су неки већ оперисани код приватника, а нису избрисани са листе чекања.

 Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR