четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaINFO“Rolerkoster” vremenskih prilika – Nedeljko Todorović otkriva kakvi će biti oktobar i...

“Rolerkoster” vremenskih prilika – Nedeljko Todorović otkriva kakvi će biti oktobar i novembar

“Rolerkoster” vremenskih prilika ili nagli vremenski obrti i temperaturne razlike sve su češći, a to smo doživeli i tokom sedmice koja je iza nas. Hoće li ih biti i ubuduće i šta nas očekuje “iza ugla” nove nedelje, o tome za RTS govori meteorolog Nedeljko Todorović.

Nedeljko Todorović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su ove vremenske prilike uobičajene za našu klimu. Postoje, dodaje, neke male varijacije iz decenije u deceniju, ali nema suštinskih promena.

“Naveo bih čestinu pojave sušnih i toplih leta. Njihova čestina se menja približno na svakih 35 godina. Poslednjih 30 godina bili smo u jednom periodu kada je bila češća pojava ekstremno toplih leta. Pa šezdesetih i sedamdesetih je bila retka pojava tih ekstremno toplih leta”, kaže Todorović.

Ističe da na to utiče pre svega cirkulacija okeanske vode u Atlantiku i Pacifiku.

“Tu se ponavlja jedna cikličnost od približno tih 35 godina i utiče na temperaturu vazduha, jer je Evropa pod uticajem vazduha sa Atlantika. Pored toga utiče i energija Sunca. Imali smo u prvoj polovini prošlog veka jedan period od 30 do 35 godina pojavu toplih leta”, kazao je Todorović.

Napominje da je u Beogradu ovo leto po srednjim temperaturama zauzelo treće ili četvrto mesto u nizu od stotinak godina.

“Ovog leta je zabeležena u Beogradu maksimalna temperatura od 40 stepeni, što je pozicija između 12. i 15. mesta. Broj dana sa temperaturama od preko 35 stepeni bio je 19, što zauzima šesto mesto na toj rang-listi. Taj isti broj dana – 19, zabeležen je i 1921. godine”, rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, najveće amplitude u našem klimatu su u proleće i jesen.

“U Beogradu je to malo ublaženo, jer je Beograd toplotno ostrvo zbog saobraćaja, grejanja itd. U oktobru je 10-12 stepeni, a u Zaječaru amplituda može da bude i do 22-23 stepena”, naveo je Todorović.

I dalje, napominje, imamo i proleće i jesen.

“Kao što se ovako topla leta ne ponavljaju svake godine. Pre dve godine su bila samo dva, a 2014. ih nije bilo uopšte, bile su poplave”, kaže Todorović.

Ističe da će narednih dana biti toplo, ali već od srede pad temperature.

“Maksimalna temperatura oko 15, posle toga malo toplije. Oktobar će da bude prosečan. Kiša u četvrtak i petak će samo malo da ublaži sušu. Pretpostavljam da će krajem oktobra i u novembru biti više kiše. Ali sada u oktobru počinju i prvi mrazevi, magla po kotlinama, počinje košava da duva. To su sve karakteristike oktobra i novembra”, naglasio je Todorović.

Ako se ravnamo, kaže, po nekom srednjem datumu, to je kraj novembra u većini mesta Srbije.

“Svaka sezona je priča za sebe i neuhvatljivo je za prognozu”, zaključio je meteorolog Todorović.

RTS.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR