понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaINFOGas poskupeo 500%, struja duplo, a peleta nema

Gas poskupeo 500%, struja duplo, a peleta nema

Sve veće cene gasa, struje i peleta u Srbiji imaju domino efekat i na srpsku privredu, što je ovih dana potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da je cena građevinskog materijala, posebno cementa, poskupela i do 25 odsto.

Cena gasa na svetskom nivou je u poslednjih 12 meseci porasla za 500 odsto, što je rekord i što bi moglo da izazove novu ekonomsku krizu.

Proizvođači đubriva su zbog ovog rasta smanjili poroizvodnju što bi dalje moglo da izazove lančana poskupljenja hrane i poveća inflaciju.

Netsašica peleta

Još jedan energent koji će mnogima u narednom periodu biti neophodan zbog dolaska zime i ogreva, pelet, takođe poskupljuje, ali ga je teško pronaći i u prodavnicama.

Cena peleta se u maloprodaji kreće od oko 24.000 do 28.000 dinara za tonu, u zavisnosti od vrste i kvaliteta. S druge strane,kubni metar sečenih drva košta od 7.000 do 7.200, a iscepanih od 7.500 do 7.800 dinara, pišu Večernje novosti.

Velika je potražnja za peletom, jer su mnogi građani prešli na ovaj energent, a sada, nemaju gde da ga kupe. U domaćim fabrikama ga nema dovoljno, proizvođači kažu da su sve količine prodali. Pojedina stovarišta su obezbedila zalihe, ali većina sad muku muči da do njega dođe, a najlošija situacija je na jugu Srbije.

Kako piše ovaj medij, slična situacija je i sa briketima kojih nema u dovoljnim količinama.

Vučić: Struje će biti ali pitanje po kojoj ceni

Cena struje je takođe upitna, sudeći po izjavama predsednika  Srbije Aleksandra Vučića. On je pre nekoliko dana izjavio da globalno imamo najveću energetsku krizu u poslednjih 30 godina, kao i da je u Nemačkoj i Velikoj Britaniji stuja za samo nedelju dana poskupela čak 14 odsto.

“Mi građanima isporučujemo najjeftiniju srtruju. Struje će biti, ali imajući u vidu globalnu energetsku krizu, pitanje je po kojoj ceni”, naveo je predsednik Srbije.

On je takođe rekao i da mi “na silu držimo najnižu cenu električne energije u Evropi za potrošače, ali nije više za privredu, jer imamo liberalizovano tržište. Hrane ćemo imati dovoljno, kao i vode, ali sa energijom će biti orgomnih problema”.


Domino efekat na privredu

Sve ovo izazvalo je poskupljenje građevinskog materijala. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su mu vlasnici jedne cementare u Srbiji rekli da će, ako cene struje na liberalizovanom tržištu budu ovoliko visoke, morati da podignu cenu cementa za 25 odsto, što će doneti sa sobom podizanje cena u građevinarstvu.

On je rekao da to znači da će svi građevinski materijali poskupeti za 25 odsto, pa će se to odraziti na sve građevinske radove.

“Ode u nebesa kamen, cement i kreč. Da ne pričamo o energentima, gasu, uglju i električnoj energiji” rekao je Vučić.

Novosti: Privredi struja duplo skuplja

Kako danas pišu “Novosti”, privreda u Srbiji, za razliku od domaćinstva, električnu energiju kupuje na slobodnom tržištu i njena vrednost ove godine stabilno raste u odnosu na lane – čak do 60 odsto.

Kupci koji tek sada zaključuju ugovore za 2022. godinu u ovom trenutku ne mogu da dobiju kilovate ispod 105 evra po kilovat satu.

To je regionalna cena sa tendencijom rasta do kraja godine.

Evropska berza, a time i cene električne energije u Srbiji, reaguju na sve veću naknadu za emisiju ugljen-dioskida prilikom proizvodnje uglja. Cena je trenutno dostigla 60 evra po toni uglja. Tu cenu nisu uspele da izdrže pojedine termoelektrane u okruženju i ugašene su.

Elektroprivreda Srbije (EPS) ne plaća naknadu za emisiju ugljen dioskida i njeno poslovanje nije oterećeno ovim nametom. Cene električne energije za privredu u Srbiji formiraju se na slobodnom tržištu, pa s obzirom na rast na berzi raste i vrednost kolovata, navele su “Novosti”.

Izvor: bizlife.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR