уторак, фебруар 27, 2024
NaslovnaPRIBOJРоботичари на првенству Европе

Роботичари на првенству Европе

Млади иноватори из Прибоја и Пријепоља,екипа ЕлектРобот у лего роботици, у конкуренцији 90 тимова из региона, успели су да обезбеде директан пласман у финале Европског првенства, које ће бити одржано у марту у словеначком граду Копру.

Заједнички тим Прибоја и Пријепоља,који из нашег града чине талентовани роботничари Ана Томић,Ђорђе Лаптошевић,Вук Бјелић, и Филип Лучић, уз помоћ ментора Анице Павловић,Марије Рековић, и Мирољуба Бјелића, на међународном такамичењу, такође у Словенији, показали су изузетне резултате у програмирању лего робота.

 

Младе иноваторе, јуче на Светог Саву,школску славу,примио је министар за иновације и технолошки развој у Влди Србије Ненад Поповић.

“Имамо сјајну талентовану децу широм Србије. Зато и градимо иновационе стартап центре у градовима и општинама јер желимо да деца и млади у тим местима имају једнаке услове за развој као и њихови вршњаци у Београду, Новом Саду и Нишу“, изјавио је министар Поповић.

Министар је истакао да је образовање што већег броја инжењера техничких наука стратешки циљ Србије.

Он је навео да ће у Прибоју ове године бити изграђен Регионални иновациони стартап центар, где ће млади имати све услове за рад на најсавременијој опреми и где ће добијати менторску и сваку другу подршку за оснивање ученичких и стратап компанија.

Школа ЕлектРобот почела је са радом у децембру 2017. године у Прибоју, а већ наредне године, услед велике заинтересованости ученика, кренули су са радом и у Пријепољу. На предлог професора са Катедре за роботику Електротехничког факултета у Београду, ови иновативни ученици кандидовали су се за учешће на такмичењу First Lego League.

Такмичење је прилагођено деци основношколског и средњошколског узраста од 9 до 16 година и уједно представља и најеминентније такмичење на светском нивоу. Конципирано је тако да деца уз помоћ ментора решавају задате проблеме, конструишу робота, програмирају га, тестирају, баве се одређеним реалним проблемом у задатој области, осмишљавају презентацију и све то на крају презентују на самом такмичењу.

Извор: Кабинет Министра за иновације и технолошки развој

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR