понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJERamazanska poruka predsjednika Mešihata muftije dr. Dudića – Ramazan prilika za natjecanje...

Ramazanska poruka predsjednika Mešihata muftije dr. Dudića – Ramazan prilika za natjecanje u činjenju dobra

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.

I to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.

U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete. (El-Bekara, 183-185)

Ovo je mjesec najvećih stremljenja vjerničkih duša. Sretan je onaj vjernik koji ovaj mjesec prihvati kao svoju šansu, kao Božiji dar, kao priliku za natjecanje u činjenju dobra, pokornosti Bogu i lični napredak na duhovnom i moralnom planu. Ramazan nas uči samopoštovanju duše u njenoj želji da nadjača tjelesne strasti. Ramazan nas uči samopouzdanju ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu. Ramazan nas uči poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi u miru i sreći.

Ramazan je mjesec pobjede u pravom značenju te riječi. On je simbol pobjede nad šejtanom, nad ljudskim strastima, nad grijesima. Simbol pobjede duše nad tijelom, vječnog nad prolaznim. Rezultat te pobjede je mnoštvo darova koji nas obavezuju da i mi darujemo: naš život i našu pobožnost Stvoritelju, našu zahvalnost i poslušnost roditeljima, našu vjernost i pouzdanost prijateljima, našu brigu i lijep primjer našoj djeci, našu ljubav i vjernost bračnom drugu, te da darujemo otvorenost naše duše, širinu našega srca i pruženost naše ruke braći i sestrama kojima dugujemo našu brigu i ljubav.

Najbolji ibadet u Ramazanu je post kojim se zaslužuje Božije zadovoljstvo, kojim se čisti srce i duša i jača volja. Ko posti u ime Uzvišenog Allaha, iskreno i predano sa željom da sa time Allah dž.š. bude zadovoljan, on čini djelo kome nijedna druga djela nisu ravna. Post u ime Allaha vjernika čuva od Džehennema, štiti ga od nedaća, te ga jača za životna iskušenja i osigurava vječnu sreću. Postom liječimo dušu od mržnje, srce od pakosti, jezik od ružna govora, oči od ružnog pogleda, ruke od nevaljala posla, liječimo sebe, svoju porodicu, svoju zajednicu i svoje društvo od poroka koji nam život čini teškim i neizvjesnim.

Poslanik a.s. nas je podučio da je ovo mjesec milosti, širokogrudosti, jednakosti, bratstva i svakovrsne dobrote i ljudskosti. Zato dok budete postili nemojte zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe. Ne zatvarajmo oči pred potrebama siromašnih i onih koji ne mogu živjeti od svoga rada ili uopće nemaju priliku da rade i zarade za sebe i svoju porodicu.

Budimo solidarni i suosjećajni jedni prema drugima, jer to je najviši stupanj pobožnosti zbog koje je Uzvišeni Allah propisao post. Smisao ibadeta posta je da kod nas probudi suosjećanje prema onima koji su gladni i koji trebaju našu ljubav i pažnju.

S uvjerenjem da će nam mjesec Ramazan donijeti Allahovu milost i oprost grijeha, od srca svim muslimanima i muslimankama želim sretne i berićetne mubarek dane Ramazana, da ga u zdravlju i rahatluku ispostite zajedno sa svojim porodicama u miru, sreći i bereketu.

Ramazan šerif mubarek olsun.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR