четвртак, мај 23, 2024
NaslovnaVREMEPOZNATI METEOROLOG UPOZORIO, OČEKUJE NAS POGORŠANJE VREMENA: Ovo je vremenska prognoza do...

POZNATI METEOROLOG UPOZORIO, OČEKUJE NAS POGORŠANJE VREMENA: Ovo je vremenska prognoza do kraja avgusta

Najveća verovatnoća pojave pljuskova će postojati nad brdsko-planinskim predelima.

Najveća verovatnoća pojave pljuskova će postojati nad brdsko-planinskim predelima, posebno središnje BiH, jugozapadne Srbije i severa Crne Gore mada ih može biti i nad ostalim delom regiona.

– Za sada nema signala za neke jače konvektivne razvoje i grmljavinske nepogode, ali uvek lokalno može biti jakog pljuska. Vetar u okretanju na severozapadni smer i u zoni pljuskova može na kratko biti jak – rekao je meteorolog Marko Čubrilo.

Dnevni maksimum od +25 na severozapadu Hrvatske do +32 na istoku Srbije i do +35 na jugu Hercegovine i u zaleđu Jadrana.

Sutra promenljivo oblačno i malo svežije nego danas uz ređu pojavu grmljavinskih pljuskova i to uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Vetar slab do umeren, severozapadni, a dnevni maksimum od +24 do +29 stepeni Celzijusa.

Krajem dana sa jugozapada se računa na premeštanje konkretnije padavinske zone koja bi u toku noći trebala zahvatiti najveći deo Hrvatske, BiH, jugozapadne, zapadne, središnje i severozapadne predela Srbije uključujući i veći deo Vojvodine, a padavine se pred zoru očekuju i nad većim delom Crne Gore. S obzirom na to da će stizati u toku noći za sada se neka masovna pojava vremenskih nepogoda ne očekuje, ali će ponegde svakako biti jakih pljuskova.

Još nije sasvim jasno koliko će se ta padavinska zona prebaciti na istok i severoistok te su padavine za veći deo Vojvodine, središnje Šumadije i istočne Srbije upitne. FOTO: PrintScreen/RHMZ

Svakako će biti oblačno uz dotok nove količine svežijeg vazduha i pojačan severozapadni vetar, te buru duž Jadrana. Maksimumi od samo oko +18 tamo gde bude oblačno uz padavine do oko +25 u sunčanijim i suvim oblastima.

Uveče smanjenje oblačnosti i razvedravanje.

Zatim od srede do petka pretežno sunčano uz povrenenu umerenu oblačnost uglavnom suvo ali ne baš jako toplo, posebno što je u četvrtak moguć jedan manji prodor suvog i svežijeg vazduha sa severa. FOTO: PrintScreen/RHMZ

Jutra prijatno sveža, a dnevni maksimumi uglavnom od +23 do +28 stepeni Celzijusa i samo na jugu regiona oko +32 stepena Celzijusa.

Oko petka sledeće nedelje se simulira prodor veće količine vlažnog i svežeg vazduha preko Velike Britanije ka središnjoj Evropi i većem delu Mediterana.

To bi uslovilo nekoliko sekundarnih ciklogeneza nad ovom akvatorijom od čega bi jedna bila i nad Jadranom.

Ispred tog sekundarnog ciklona bi na kratko moglo doći do povlačenja vrlo toplog vazduha iz severne Afrike uz maksimume i do +37 stepeni Celzijusa, da bi zatim oko 30.08. usledilo jače pogoršanje i jako zahlađenje te bi već 31.08. maksimumi ponegde teško prelazili +15 stepeni Celzijusa.

Taj deo sinoptike je jako složen i tek za 4-5 dana će se znati preciznije brzina, snaga i tačna putanja hladnog prodora, a og toga zavisi kako će reagovati Sredozemlje i Jadran, gde će se sekundarna ciklogeneza pokrenuti, koja će biti njena snaga i pravac putanje.

Što se tiče narednih dana postepeno svežije, danas i sutra ređa pojava kiše i pljuskova, u utorak moguća nešto konkretnija kiša uz dosta sveže vreme, a zatim do petka umereno toplo i uglavnom suvo.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR