петак, април 19, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEPostignut dogovor između malinara i hladnjačara

Postignut dogovor između malinara i hladnjačara

Članovi Asocijacije malinara Srbije postigli su kasno noćas dogovor sa hladnjačom Stanić iz Arilja, o minimalnoj akontnoj ceni maline za rod 2019. Postignit je i dogovor da se već naredne sedmice ta cena poveća od 10 do 15 dinara, tako da je, za danas dogovoreni štrajk malinara gladju, otkazan. Ipak, malinari ostaju pri svom ranijem zahtevu da ministar trgovine, Rasim Ljajić, bude smenjen, zbog, kako kažu, njegovog neinteresovanja da se uključi u problem rešavanja tržišta.

Medijator u pregovorima izmedju malinara i hladnjače Stanić, bilo je sinoć ministarstvo poljoprivrede, kažu iz Asocijacije malinara Srbije i dodaju da se nadaju da je ovoga puta problem rešen. Štrajka gladju neće biti, kao ni blokada vežih hladnjača u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, ali i dalje ostaje njihov zahtev za hitnu smenu ministra trgovine, Rasima Ljajića.

Podaci sa terena govore da je ovogodišnji rod podbacio, ne samo u Srbiji, već i u  Poljskoj i Bosni  – oko 70 posto, u Čileu 60, naglašava Radović i dodaje da je i taj mali rod velikog kvaliteta. Ipak, kako kaže, nabrati ove godine gajbicu malina, bilo je veo,ma teško – počev od malog prinosa do nemanja radne snage. A dnevnica se i dalje kreće od dve ipo do tri hiljade po beraču.

Kada se berba maline okonča i kada se vidi koliki je zapravo bio rod, formiraće se cena ovog crvenog zlata, a  po rečima malinara, još uvek se ne zna da li će to biti 180 ili 200 dinara po kilu. Očekuju da će hladnjača Stanić ispoštovati sve dogovore, ali, kako naglašavaju, i dalje ostaju pri zahtevu za hitnu smenu ministra trgovine, Rasima Ljajića, zbog, kako kažu, njegove nezaintresovanosti da uredi tržište.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR