субота, април 20, 2024
NaslovnaINFOPojačana kontrola saobraćaja za praznike: Šta se sve kontroliše?

Pojačana kontrola saobraćaja za praznike: Šta se sve kontroliše?

Tokom praznika Dana Državnosti u fokusu saobraćajne policije biće prekršaji prekoračenja brzine, vožnja pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Biće proveravana i vožnja bez vezanog sigurnosnog pojasa, kaže za RTS Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćene policije. 

Fokus saobraćajne policije su, ističe, prekršaji koji najviše doprinose da se dogode saobraćajne nezgode.

„To su na prvom mestu prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, i ono što je bitno, a ne utiče na nastanak nezgoda ali utiče na težinu posledica, a to je nekorišćenje pojasa“, kaže Radenković za RTS.

Podseća da je prošle godine, u svega četiri dana, bilo 20.000 otkrivenih prekršaja u kontroli saobraćaja, a bilo je sedam poginulih u datom periodu.

Bitno je da svaki učesnik u saobraćaju, dakle i vozači i pešaci, pođu od svog pozitivnog primera i svojim ponašanjima daju doprinos da imamo povoljno stanje bezbednosti saobraćaja“, apeluje Radenković.

Upoređeni podaci iz 2023. i 2024. godine

Radenković je saopštio podatke prikupljene od 1. januara do 12. februara i uporedio ih sa istim periodom prethodne godine.

„Imali smo 60 poginulih u saobraćaju i nezgodama što je za devet lica više nego što je to slučaj bio prošle godine“, rekao je Radenković.

Smatra da ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem bezbednosti saobraćaja, pogotovo zbog činjenice da više od jedne osobe pogine svakog dana.

„Kada je reč o broju povređenih, tu je oko 1.500, nešto manje nego što je bio slučaj prošle godine“, objašnjava sagovornik RTS-a iz Uprave saobraćajne policije.

Radenković kaže da je relativno veliki broj prekršaja bio u januaru.

Objašnjava da prednjače prekršaji u prekoračenju brzine, a da je i veliki broj prekršaja nekorišćenja pojasa – više od 10.500 evidentiranih za svega 30 dana.

„Zabrinjava podatak da imamo povećanje broja prekršaja vožnjom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, navodi sagovornik RTS-a u Jutarnjem programu.

Za vreme praznika se očekuju relativno dobri vremenski uslovi, ali u nedelju i kiša, pa je neophodno i vožnju prilagoditi tome.

„U takvim vremenskim uslovima ono što je glavno je smanjiti brzinu kretanja vozila, držati veće odstojanje i jako je bitno napomenuti, pogotovo za zone koje idu ka turističkim centrima, a takvih će biti dosta ovih dana, obavezno koristiti zimsku opremu, zimske pneumatike na prvom mestu. Naravno, treba imati i lance u prtljažniku i postaviti ih po potrebi“, rekao je Radenković za RTS.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR