уторак, јун 18, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEPočeo upis u srednje škole, omogućen i eUpis

Počeo upis u srednje škole, omogućen i eUpis

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Upis u srednje škole za svršene učenike osnovnih škola počeo je danas, trajaće i sutra, a učenici koji su ostali neraspoređeni, danas popunjavaju liste želja za drugi upisni krug.

U srednjim stručnim školama i gimnazijama mesta ima za 76.239 učenika, a prema podacima Ministarstva prosvete osnovnu školu je završilo 69.388 učenika.

Na sajtu www.upis.mpn.gov.rs, već je objavljen raspored učenika i ko će dobiti đačku knjižicu željene škole, a ko će morati da se zadovolji upisom u neku od škola koja nije na vrhu njegove liste želja.

Godinama u nazad najveće interesovanje đaka je za medicinske škole i gimnazije.

Direktorka Medicinske škole “Beograd” Nada Trifković kaže da je u toj školi najviše bodova bilo potrebno za smer pedijatrijska sestra, a donji prag za upis bio je 95,66 bodova.

Za medicinsku sestru vaspitača bilo je potrebno 94,03 boda, za fizioterapeutskog tehničara 94,36 bodova, ginekološko- akušersku sestru 92,28 bodova, za zdravstvenog negovatelja 72,82 boda, masera 77,57 bodova.

U toj školi ove školske godine, kao i prošle, biće upisana dva odeljenja na smeru ginekološko- akušerske sestre, po jedno odeljenje negovatelja i masera, tri odeljenja medicinska sestra- vaspitač, dva odeljenja za pedijatrijske sestre i tri odeljenja fizioterapetski tehničar.

Trifković kaže da je prošle godine bilo još 150 zahteva roditelja za upis, ali da nije tražila od Ministarstva prosvete da se odobri upis dodatnih odeljenja, jer su molbe bile rasute po profilima.

“U slučaju da imam pedesetak zahteva za jedan smer, ja ih onda spakujem i pošaljem ministarstvu molbu da se formira još jedno odeljenje. Ovako ako nema dovoljno za formiranje odeljenja ne šaljem zahtev”, rekao je Trifković za Tanjug.

Za učenike koji su ostali neraspoređeni, jer nisu imali dovoljan broj bodova za škole koje su naveli, predaja lista želja za drugi upisni krug obavlja se danas.

Direktor Prve beogradske gimnazije Aleksandar Andrejić kaže da je ove godine donji prag u toj školi za upis na društveni smer bio 88,53, prirodno matematički 89,18, a da je za IT smer bio 273,58 bodova.

POJEDNOSTAVLjEN UPIS ĐAKA U 536 SREDNjIH ŠKOLA

Od danas je pojednostavljen upis đaka u 536 srednjih škola u Srbiji, jer je završena implementacija informacionog sistema koji to omogućava, a što su omogućili Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarije za IT i Upravu.

Od 8. jula informacioni sistem eUpis obezbeđuje pristup Registru matičnih knjiga po službenoj dužnosti ali i informatizaciju poslova u svim srednjim školama u Srbiji, te će zahvalujući njemu zaposleni u školama moći da rasporede decu u novoformirana odeljenja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić objasnio je da je važan posao završen prepisivanjem matičnih knjiga u elektronski oblik, što podrazumeva da izvod iz matične knjige može da posluži samo za lične potrebe, ali ne i kao “papir više” za posao sa upravom.

“Od sledeće godine ćemo uvezati sve baze podataka koje država do sada ima u elektronskom obliku, kojih je trenutno 13 i tako pokazati građanima da je uprava tu da olakša, a ne oteža život”, rekao je ministar.

Inače, informacioni sistem eUpis oslobodio je roditelje i đake obaveze da prilikom upisa u prvi razred osnovne škole prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu, odnosno studente na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu da prilažu izvod iz matične knjige rođenih, a umesto njih su zaposleni u školama i fakultetima pristupali ovim podacima po službenoj dužnosti, što pokazuje da je javna uprava u službi građana.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravo Mihailo Jovanović je napomenuo da zahvaljujući tome što je eUpis povezan sa registrom matičnih knjiga i evidencijom o prebivalištu, roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi prilikom upisa dece u prvi razred osnovne škole, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave, Istovremeno oko 12000-13000 brucoša nije moralo da dostavlja isto toliko izvoda iz matične knjige rođenih.

Kancelarija za IT i eUpravu je za zaposlene u svim osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima Univerziteta u Beogradu, obezbedila kvalifikovane elektronske sertifikate za pristup informacionom sistemu eUpis, odgovarajuće obuke i uputstva, kao i podršku u korišćenju sistema koju pruža Kontakt centar za podršku rada javnoj upravi.

Tanjug

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR